Европейска делегация е в Азербайджан, за да издейства повече газ

Европейска делегация днес е в Азербайджан в рамките на усилията на ЕС да ускори диверсификацията на източниците за доставка на синьо гориво и да намали зависимостта си от руския газ в контекста на напрежението между Русия и Запада заради Украйна, предаде Франс прес.

Българският министър на енергетиката Александър Николов също е в Баку за участие в осмата министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов коридор (ЮГК). Форумът ще бъде открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев и еврокомисарят по енергетиката г-жа Кадри Симсон.

В послание в "Туитър" Кадри Симсон благодари на Азербайджан за усилията да увеличи газовите доставки за ЕС чрез Южния газов коридор, с което е доказал своята надеждност.

ЮГК е система от три газопровода, свързващи Азербайджан, Грузия, Турция, Гърция, Албания и Адриатическо море, откъдето газът стига до Италия.

Строителството на системата приключи през 2020 година, като целта е да се намали зависимостта от руския газ. Баку започна в края на 2021 година да подава газ за Европа от голямото находище "Шах Дениз".

"ЮГК е стратегически за политиката на енергийна диверсификация на ЕС и за сигурността на доставките", посочи еврокомисарят, определяйки съоръжението като "успешно".

Кадри Симсон се срещна с президента Алиев и приветства интензивния диалог за увеличаване на газовите доставки и сътрудничеството по възобновяемите енергии и енергийния преход.

Алиев изрази надежда, че преговорите между Азербайджан и ЕС по нов договор скоро ще приключат, се казва в комюнике на азерското президентство.

Възможна руска офанзива срещу Украйна подхранва в момента опасения от спиране на руските газови доставки за Европа.
Тези доставки са много слаби от няколко месеца и допринесоха за исторически скок на цените на газа. Появиха се обвинения, че Москва умишлено поддържа тази ситуация, за да накара Европа да разреши пускането на газопровода "Северен поток-2".

Русия осигурява над 40 процента от европейския газов внос. В момента Западът се опитва да намери алтернативни решения, включително като увеличава доставките на втечнен природен газ (ВПГ).

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини