Режим на тока ще има само в селата от община Първомай

Почти тройно е увеличена сметката за ток и за община Първомай. Тя започва да расте след юли, когато е била 41 000 лв. За август става – 47 000 лв., а за септември- 52 000 лв. Чувствителното нарастване започва през октомври – 85 000. За първия по-студен месец- ноември - спада на 70 000 лв., за да скочи през декември на 120 000 лв. В сметката на общината влиза токът на всички кметства, уличното осветление на всички населени места, токът на общинска администрация, както и за социалния патронаж, детските градини, за култура, пенсионерски клубове, пазарите и др.  Държавата в момента дава компенсации от 110 лв. за МWh, което компенсира едва около 1/5 от увеличението, защото от 110 лв., сегашната цена за юридическите лица е 600 лв./МWh. Анализът показва, че потреблението не е увеличено. Сметката на кметство Дълбок извор е нараснала от 500 на 5000 лв. Село Драгойново има по-малко от 300 жители, а сметката му е 3500 лв. за декември. 

Кметът на общината Николай Митков беше категоричен, че в града токът за осветление на улиците няма да бъде ограничаван. С кметовете на малките населени места е постигнато съгласие между 23 часа и 4 часа уличните лампи да не светят и това ще е само през зимния период, когато в селата няма много хора. Общината прави всичко възможно старите  лампи да бъдат подменени с нови лед осветителни тела, с по-ниско потребление на ток от 30W.  Предстои да бъдат поставени нови електронни часовници, които да регулират осветлението и да бъде купена нова вишка

Считам, че трябва държавата да намери начин токът за болници, училища, детски заведения, за културни институции да не струва колкото промишления, каза кметът. За заканата на министър-председателя, че ще бъдат компенсирани само проверени общини, Митков каза, че това не го притеснява – „Проверяват ни непрекъснато. Ние сме под постоянно наблюдение и контрол, общината е одитирана за предходните две години, АДФИ и в момента прави проверка, за всяка обществена поръчка се извършва контрол преди възлагането ѝ и след това. Да не говорим и за засиления обществен интерес през последните години. Но сега е ред на държавата да намери начин да защити хората и да не търси оправдания в ЕС, допълни той.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини