Магнитна буря на 2 и 3 февруари след продължително слънчево изригване

В сряда вълна от плазма, изхвърлена от Слънцето, ще достигне Земята. Mагнитните бури със средно ниво ще продължат два дни, според Центъра за прогнозиране на космическото време на САЩ. От центъра прогнозират, че северните сияния може да достигнат до щатите Ню Йорк, Минесота и Вашингтон.

Коронална материя е изхвърлена от Слънцето на 30 януари при изригване със средна сила - клас М. Изригването е продължило повече от четири часа и е насочено към Земята.

Експертите предполагат, че плазменият облак ще достигне Земята сутринта на 2 февруари (българско време), като и през следващия ден са възможни магнитни бури със средно ниво G2.

Руската академия на науките дава само 40%, вероятност за магнитна буря на 2 февруари, а според тази прогноза нивото ще е G1 - най-слабо.

Общо има пет нива в класификацията на магнитните бури - от G1 до G5. Смята се, че слаба буря може да причини леки смущения в електропреносната мрежа, както и да повлияе на миграционните пътища на птици и животни. По-силните бури причиняват прекъсване на късовълновите комуникационни и навигационни системи, както и прекъсвания на захранването в индустриалните мрежи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини