Ще срине ли скандалът около Джо Роугън Spotify?

Доскорошният лидер в стрийминга Spotify отбеляза тежки загуби само в рамките на три дни, след като отказа да премахне подкаста на американския коментатор Джо Роугън. 

Компанията, която бележи спад от известно време с навлизането на конкуренти в пазара, който на практика създаде. Но тази седмица загуби 2,1 млрд. долара от своята пазарна капитализация, след като двама музиканти се оттеглиха от платформата в знак на протест срещу решението им.

Джо Роугън е недолюбван от демократите в САЩ коментатор, известен с разнопосочните си мнения по основните спорове между двете партии в страната. Във връзка с пандемията той стана известен с факта, че се е лекувал с инвермектин, който Си Ен Ен нарече "конско лекарство", макар че се ползва и за хора при други заболявания. Роугън твърдеше, че благодарение на лекарството е изкарал леко COVID-19, и защити употребата му с факта, че е препоръчано от лекар. 

Последният скандал обаче бе във връзка с интервю с д-р Робърт Малоун, вирусолог, който е един от множеството учени, разработили иРНК технологията. Д-р Малоун е известен с антиваксърската си реторика и критиката си към ваксините, но в интервюто изказва тезата, че хората вярват в доказаната ефикасност на ваксините и носят маски заради "масова психоза".

Тази теза е популярна сред антиваксърите и интервюто избухва в средите на консервативните в САЩ. Линкът в Spotify към епизода от подкаста е споделян десетки хиляди пъти.

Първо Нийл Йънг, а след това Джони Мичел поискаха платформата или да свали подкаста, или да премахне тяхната музика. Spotify сключи договор за 100 млн. долара наскоро за ексклузивните стрийминг права за подкаста. В добавка, според техните правила за COVID дезинформация, епизодът не е в нарушение - те предвиждат сваляне на съдържание само ако се изказва тезата, че ваксините са създадени, за да убиват, или се твърди, че COVID-19 въобще не съществува.

Любопитно в случая е, че Йънг и Мичел са карали полиомиелит като деца - точно преди ваксината срещу тази болест да стане масова, т.е. имат пряк и личен опит с опасни болести, от които светът е спасен благодарение на ваксина.

Следващият гост на Роугън не помогна - това бе психологът Джордан Питърсън, който обяви моделите за подреждане на климата за неработещи и отрече глобалното затопляне, което предизвика гнева на стотици климатолози.

За последната година Spotify загуби 25% от стойността на акциите си, но реакцията на абонатите към скандала може да е началото на много по-сериозне срив - особено ако повече и по-известни музиканти се присъединят към Йънг и Мичел. 

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини