Отново искат да гасят "Вратата на ада"

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов обяви планове за гасене на горящия газов кратер "Сиянието на Каракум" в пустинята Каракум. Според лидера на държавата тази популярна туристическа атракция, известна още като "Вратата на ада", нанася сериозни щети на околната среда, човешкото здраве, както и икономиката на страната, тъй като се губи ресурс, който може да бъде използван за реализиране на печалба.

Газовият кратер Дарваза, който получи официалното име "Сиянието на Каракум", се образува в средата на обширната пустиня Каракум през 1971 г. По време на проучването на газово находище геолозите се натъкват на кухина в земята. След срутване в земята се образува гигантска дупка, пълна с газ, широка около 70 метра и дълбока около 20 метра. Геолозите решили да запалят изтичащия газ с надеждата, че ще изгори след няколко дни, но сметките им се оказали грешни и кратерът гори непрекъснато вече 50 години.

През годините той се превърна в популярна туристическа атракция, но местните власти многократно са се опитвали да го потушат. През 2010 г. Бердимухамедов призова експертите да намерят начин за гасене на пламъците, но този въпрос все още остава нерешен.

Президентът назначи вицепремиера Шахим Абдрахманов, който ръководи горивно-енергийния комплекс, да отговаря за гасенето на кратера, пише The Guardian.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини