Втори огромен метеоритен кратер открит под леда в Гернландия

Втори огромен метеоритен кратер бе открит под леда в Гренландия.

Погребан на една миля под ледената покривка, той е още по-голям от този под глетчера Hiawatha, открит през ноември.

Екип учени на НАСА се натъкнал на вторият кратер след като изследвал радарни изображения, картографиращи района.

С ширина 22 мили, кратерът е един от най-големите на Земята, и е сравним с други метеоритни кратери, довели до климатични промени и измиране на видове.

Единствената друга кръгла структура, за която учените смятат, че би могла да причини кратер с подобен размер, е срутил се вулкан – но най-близкия познат ни район с вулканична активност се намира на стотици мили разстояние.

Ако изследователите потвърдят, че новооткритата структура е резултат от сблъсък с метеорит, това ще е 22-ия по големина кратер от небесно тяло, откриван на планетата.

Предишно изследване разкри последиците за живота на Земята след сблъсък с голям метеорит – най-известният пример е Чиксулуб, свързван с измирането на динозаврите.

Когато откриха първия кратер, учените заявиха, че трябва прецизно да датират мястото, за да разберат кога и как събитието е засегнало планетата.

На база непокътнатия лед в района, екипът смята, че вторият кратер вероятно е на над 79 000 години.

Макар двата кратера да се намират на едва 114 мили един от друг, учените смятат, че най-вероятно не са се формирали едновременно.

Слоевете лед над втория кратер са значително по-стари от тези над Hiawatha, той е и доста по-ерозирал.

Откритието на кратерите се приема като изненада от учените, които дълго време смятаха, че доказателствата за древни сблъсъци с метеорити са ерозирали с времето.

Източник: independent.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини