7-килограмов метеорит откри експедиция в Антарктида

Антарктика има много възможности, когато става въпрос за лов на метеорити. Тъмните скали се открояват на фона на ледения пейзаж. Сухият  климат свежда атмосферните влияния до минимум. И дори когато метеоритите потъват в леда, те често се връщат на повърхността от колебанията на ледниците.

Въпреки тези идеални условия, намирането на парчета космическа скала е рядкост.

Група изследователи току-що се завърнаха от покрития с лед континент с пет нови метеорита, сред които и необичайно голям екземпляр.

Находка тежи 7,6 килограма, което я поставя в топ 100 по отношение на размера на метеорити, открити в Антарктика през миналия век. Като се има предвид, че около 45 000 са били намерени през това време, откриването му е значимо.

Голямата космическа скала сега отива в Кралския белгийски институт по естествени науки, където ще бъде изучавана внимателно заедно с по-малките скали. Учените могат да научат много от пътуванията на метеоритите до нашата планета.

"Размерът не е непременно от значение, когато става дума за метеорити, и дори малките микрометеорити могат да бъдат невероятно ценни от научна гледна точка", казва космохимикът Мария Валдес от музея на Филд в Илинойс. "Но, разбира се, намирането на голям метеорит като този е рядкост и е наистина вълнуващо."

Въпреки че метеоритите може да се забелязват по-лесно в Антарктида, континентът не е съвсем лесен за пътуване, с неговите смразяващо студени условия и отдалечено местоположение. Екипът е прекарал няколко дни в лагеруване в пустошта, придвижвайки се пеша и с моторни шейни.

Изследователите са разполагали с "карта на съкровищата", публикувана миналата година. При съставянето ѝ са използвани улики в сателитни изображения – като ледени потоци, температура и измервания на наклона на повърхността, за да бъда направени обосновани предположения с помощта на AI къде могат да бъдат открити метеорити.

Но реалността на земята е много по-сурова от красотата на сателитните изображения.

Смята се, че картата, използвана от изследователите, е около 80 процента точна по отношение на указанията, които дава, и нейните създатели са изчислили, че повече от 300 000 метеорита са там в Антарктика и чакат да бъдат открити.

Въпреки благоприятните условия в Антарктика за откриване на метеорити, учените смятат, че все още пропускаме да намерим много от тях, особено тези с високо съдържание на желязо. Тези метеорити се нагряват на слънчева светлина, топят околния лед и потъват извън полезрението под повърхността.

Сега обаче учените са развълнувани от новите находки, които чакат да бъдат разгледани по-отблизо, и някъде в новооткритите метеорити трябва да има следи от историята на Слънчевата система.

"Колкото по-голям размер на извадката имаме от метеорити, толкова по-добре можем да разберем нашата Слънчева система и толкова по-добре можем да разберем себе си", казват учените.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини