Казахстан без правителство, интернет, мобилна връзка и телевизия

В Казахстан преживяха "изключване на интернет в национален мащаб", вероятно в отговор на безпрецедентните вълнения в централноазиатската страна. Това съобщи група за уеб мониторинг, информира "Франс прес".

"Казахстан сега е в разгара на изключване на интернет в национален мащаб след ден на прекъсвания на мобилния интернет и частични ограничения", написа в "Туитър" групата NetBlocks.

"Инцидентът вероятно ще ограничи сериозно отразяването на ескалиращите антиправителствени протести", допълниха от мониторинговата организация. 

Кореспондентите на АФП в Казахстан по-рано обявиха, че интернет връзката е прекъсваща и че приложенията за съобщения Telegram, Signal и WhatsApp са недостъпни.

В сряда вечерта тамошно време с кореспондентите не е можело да се осъществи връзка по мобилните им телефони.

Kazakhtelecom прекъсна интернет услугите в цялата страна. Мобилните телефонни услуги също не работят в много градове. Няколко национални телевизионни канала спряха излъчването си.

Протести, предизвикани от новогодишното увеличение на цените на горивата (по-конкретно на популярния в страната пропан-бутан), обхванаха бившата съветска република, в рядко предизвикателство за авторитарното правителство.

Държавното ръководство на Казахстан толерира малко истинска опозиция и е обвинявано в заглушаване на независими гласове и медии.

По-рано днес протестиращи нахлуха в сградата на кмета в най-големия град в страната Алмати и изглежда са завзели контрола над обекта.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев, който обвини чуждестранни "провокатори" за протестите, прие оставката на правителството на Казахстан по-рано в сряда и обяви извънредно положение в Алмати и околните области, с комендантски час и ограничения за придвижване.

Извънредно положение бе обявено по-късно и в столицата Нур Султан, както и в западната Мангистауска област.

Протестите в богатата на петрол страна бяха предизвикани от поскъпването на пропан-бутана - популярно автомобилно гориво. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини