Енергийни експерти не виждат кардинално решение с цената на тока

Няма кардинално решение с цената на тока. Ситуацията в близките години ще бъде, ако не същата, то много близка до тази. За това предупреди енергийният експерт Васил Начев пред БНТ.

Начев добави, че когато цената на тока в Европа е висока, няма как в България да е по-ниска. Две неща би трябвало да се фиксират за цената на тока - грешната политика и картата на Европа, която ще продължи да изглежда така, както тази зима, още няколко години. Има дебалансиран енергиен пазар и всяка година ще има подобна картинка, очаква Начев.

Той посочи, че се води сбъркана политика, пряко отговорна за настоящата ситуация. Крайно време е да се вкара екзистенциалният минимум кой заслужава подкрепа и на какви нива, настоя Васил Начев и добави, че по този начин всеки ще знае как да си направи сметката.

"Ако всички потребители бъдат пуснати на свободния пазар... не мога да намеря точната дума", каза Начев.

Той бе категоричен, че всички временни мерки трябва да бъдат съобразени, в противен случай ще получим санкции - това е ребусът. Това, което може да бъде свалено от цената на тока, вече е направено от КЕВР. КЕВР не може да реши въпроса, защото е просто един регулаторен орган, който със задълбочени анализи казва колко реално би трябвало да струват токът и парното, посочи Начев.

Той е на мнение, че трябва да се търсят балансиращи мощности, а не базови мощности.

Другият енергиен експерт, който присъства в студиото на БНТ - Явор Куюмджиев, заяви, че приказките за износ на ток и спекула с цената на тока не са верни.

Принципните решения за цената на тока са на европейско ниво, а за България могат да се предприемат действия, които да намалят цената на електроенергията за бизнеса за малък период от време, обясни Куюмджиев.

Той е на мнение, че новото правителство няма да позволи да се излезе от свободния пазар. По думите му има няколко причини за високата цена на тока - високата цена на природния газ, зелените сертификати, отказването на Германия от ядрената енергия.

Според Куюмджиев няма друг избор освен изграждането на нови атомни централи. Той не е съгласен, че трябва да се търсят балансиращи мощности, а не базови такива. "Единственият източник на евтина електроенергия е атомната и ако бяхме достатъчно разумни да построим "Белене", сега щяхме да печелим колосални суми", категоричен бе Куюмджиев.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини