Астероид за 5 милиарда долара прелита край Земята

В събота, 11 декември, покрай Земята ще прелети астероид, който би струвал близо 5 милиарда долара, ако някой можеше да го притежава.

4660 Нерей е с диаметър около 330 метра и се състои от никел, желязо и кобалт. Приблизителна оценка на цената на астероидите дава базата данни Asterank.

Кобалтът се използва за производството на свръхздрави сплави и легиране на стомана. Никелът се използва за производството на стомана, сплави, батерии и термоустойчиви материали, използвани в аерокосмическата индустрия. 

Астероидът 4660 Нерей е открит през 1982 г. и е кръстен на древногръцкия бог на водната стихия и морето. Астероидът в перихелий се приближава до орбитата на Земята на минимално разстояние от около 496 хиляди километра (за сравнение, Луната е на разстояние около 363 хиляди километра от Земята), в афелий достига отвъд орбитата на Марс. Прави една обиколка около Слънцето за 1,82 години.

Според НАСА в събота астероидът ще се приближи до Земята на 3,9 милиона километра. По-близо до нашата планета той ще прелети през 2060 г.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини