Народното събрание изслушва служебния министър на културата проф. Велислав Минеков

47-ото Народно събрание изслушва служебния министър на културата проф. Велислав Минеков по казуса с вестник "Труд".

Пред депутатите той изтъкна, че министерството на културата няма никакво отношение с вестник „Труд“ или каквато и да е друга медия, а с фирмата „Южен кръст“. Съдът вече веднъж е отхвърлил искането на "Южен кръст" за спиране на производството срещу фирмата, предстои да се произнесе окончателно през февруари. Междувременно обаче сградата е необходима на Института за недвижимо културно наследство, защото предстои промяна и увеличаване на личния състав на ведомството.

В началото на изслушването Любен Дилов-син от ПГ на ГЕРБ-СДС нарече действията на Минеков по отношение на спора с в. "Труд" - "когнитивен дисонанс" - разминаване на действителност и представа за себе си. Дилов попита служебния министър на културата с какво решение на кой съдебен орган е решил да затвори най-стария вестник у нас и може ли да покажете фактура за неплатени сметки?

Преди да отговори по същество на депутатските въпроси Минеков използва времето си на парламентарната трибуна, за да попита защо при предишни спорни ситуации и решения, касаещи спирането на работа на медии или уволнение на журналисти, не е провеждано извънредно заседание на парламента.

Липсата на отговори по същество в първото изказване от трибуната на Велислав Минеков предизвика скандал в пленарната зала.

От ГЕРБ поискаха председателят на Народното събрание да отстрани Минеков от заседанието, а от ДПС заявиха, че няма да задават въпроси към него, заради неуважението, което показва към народните представители.

От "Продължаваме промяната" попитаха служебният министър на културата дали има и други сгради на министерството на културата, чието ползване ощетява държавата. Минеков отговори положително и посочи изпълзването на два етажа от административната сграда на НДК от една от партиите.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини