Ваксинирани се заразили с Омикрон през коридора на хотел в Хонконг

В Хонконг е идентифициран вариантът Омикрон при двама души, които са били поставени под карантина в хотел и не са напускали стаите си. Изследване предполага, че вирусът е преминал от един човек на друг през коридора, когато гостите са отваряли вратите, за да вземат храна или да направят тест.

Пътник, който е под карантина в един от хотелите в Хонконг, се е заразил с омикрон коронавирус от гост в друга стая, въпреки факта, че не са се срещали. Това предполага, че вирусът може да се предава въпреки строгите карантинни мерки, според проучване на изследователи от университета в Хонконг, публикувано на уебсайта на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC).

И двамата пътници са били ваксинирани с две дози ваксина Pfizer-BioNTech. Единият от тях е летял за Хонконг от Канада на 10 ноември, другият - от Южна Африка на 11 ноември.

И двамата са имали отрицателни PCR тестове преди заминаването и след като пристигнали в Хонконг. Те са били поставени под карантина в един и същи хотел, в стаи една срещу друга.

На 13 ноември PCR тест показал, че пътникът от Южна Африка е с асимптоматичен COVID-19. Ден по-късно той е бил хоспитализиран. Мъжът от Канада развил леки симптоми на 17 ноември, на следващия ден дал положителна проба за коронавирус и също се озовал в болница.

Други 12 души живеели в съседни стаи на същия етаж. Никой от тях и персонала на хотела не са били заразени. Проверката на записите от видеонаблюдението показа, че и двамата заразени пациенти не са напускали стаите си и са отваряли вратите, само за да вземат храната, оставена от персонала на прага, и да направят PCR тестове (предоставяни на всеки три дни).

По този начин "въздушно-капковото предаване през коридора е най-вероятният път на заразяване", се казва в публикацията. 

Учените отбелязват безпрецедентния брой мутации, открити в шипа при варианта Омикрон.

"Не е известно дали откритите мутации влияят върху ефективността на съществуващите ваксини и предаването на вируса. Но откриването на предаване на варианта Омикрон между двама напълно ваксинирани хора в коридора на хотел под карантина подчертава потенциален проблем", се казва в проучването.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ee
    eeeeee
    10 -2
    16:08, 6 дек 2021
    Побъркаха се пак.Колко удобно всички да си стоят само в къщи.Скоро и през телевизора ще можете да хванете вируса ...И сега дайте да поразсъждаваме - това означава да затворите хранителните магазини ако е такава работата, нали? И какво ще правим сега? Откачени .....животът продължава, престанете да се шашкате.Който го е страх да се запечата! Имам особеното усещане в последно време че много хора боледуват а тестовете им все отрицателни ....Не проумяхте ли че не можем да сме затворени, няма как да стане, с ваксините също сте до никъде.Това Белгия, Израел, Сингапур - почти 100% ваксинираните какво се случва с тях - пак си боледуват.Спрете се вече да шашкате хората.Няма смисъл
Последни новини