Мицкоски: Няма да спазваме едностранен договор с България

Съмнявам се и съм загрижен, че отиващият си премиер е готов да подпише нов договор с България, който ще означава асимилация и ще бъде директен удар по идентичността на македонския народ, заяви председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски по време на посещението си в Прилеп днес, съобщи МИА. Информациите, които получаваме, са тревожни каза той.

Отиващия си премиер Зоран Заев е готов да подпише нов договор, макар да ни убеждаваше, че е решил всички отворени въпроси с нашите съседи, в който частично или изцяло ще приеме Резолюцията, приета от българския парламент през ноември 2019г., ако не греша. Това представлява пълно асимилиране на македонския народ и директен удар върху идентичността, каза Мицкоски.

Тъй като си заминава, съм загрижен, че може да направи тази стъпка, а последиците ще палащаме всички ние, каза Мицкоски. Той допълни, че неговото послание към новото правителство в България и към президента Радев е, че този едностранен договор на правителство, което не се радва на доверие, тъй като бе разгромено на местните избори, ние като ВМРО-ДПМНЕ нямаме намерение да спазваме, защото това ще означава директен удар по индентичността на македонския народ и асимилиане на македонския народ. Нещо, което няма никаква връзка с ценностите на 21 век и с ценностите на ЕС, каза Мицкоски.

Той каза, че е готов да разговаря с всекиго "за това, което е пред нас, а не за онова, което е зад нас".

Да разговаряме за добро образование, за туризъм, за инфраструктурно свързване, за всичко, което предлага прогрес и бъдеще. Да не се връщаме в миналото, защото това са болни теми на Балканите. Няма да приемем никакъв шантаж и ще повикаме нашите приятели в Брюксел да ни подкрепят, тъй като ние сме хора, които искат да споделят европейски ценности за бъдещето, а не за миналото, каза Мицкоски.

В отговор на журналистически въпрос Мицкоски каза, че е неетично, че политическият им опонент СДСМ е насрочил конгрес в същия ден с този на ВМРО-ДПМНЕ, макар техният да е бил насрочен месеци по-рано.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ло
    Локо
    1 0
    10:55, 5 дек 2021
    'Ще повикаме нашите приятели от Брюксел...' да се чудиш коя страна е в ЕС. Удбашите и комунягите са царе на демагогията и лъжите. Какво е мнението на ЕС : не може да се лъже и краде от Гръцката история но от Българската може.
Последни новини