Кометата Леонард ще се вижда с просто око през декември

Изображение 1 от 2

    След няколко седмици всеки ще може да види кометата C/2021 A1 Leonard. Има шансове тя да бъде лесно видима с просто око, дори и при по-малко от оптимални условия. 

    Астрономи и любители са в очакване на предстоящата поява на кометата Леонард (C/2021 A1). Старши специалистът по научни изследвания Грег Леонард от обсерваторията Mt. Lemmon откри петънцето от 19-та величина на 3 януари 2021 г., точно една година преди перихелия.

    Орбиталните изчисления разкриха, че обектът е прекарал последните 35 000 години в движение към Слънцето, след като е бил в афелий на смразяващо разстояние от около 3500 АЕ.

    Кометата Леонард ще премине най-близо до Слънцето на 3 януари 2022 г. - на 0,62 АЕ.

    Две седмици преди това, на 12 декември кометата бъде най-близо до Земята - на 34,9 милиона километра.

    Кометата Леонард е минавала край нас и преди. Това пътуване и може би други в далечното минало са позволили най-летливите ѝ ледове да се изпарят. Кометите, които се приближават за първи път до нашето светило, често стават необичайно ярки дори на големи разстояния, когато пресният лед сублимира бясно. Това прави доста непредсказуема яркостта им. Но случаят с кометата Леонард не е такъв и прогнозите за яркостта ѝ може да са по-надеждни.

    Кометата Леонард може да достигне до 4 или по-голяма величина през декември.

    В средата на октомври кометата светеше около магнитуд 12 в южната част на Голямата мечка в началото на сутрешния здрач за наблюдателите от средните северни ширини.

    През декември кометата Леонард е близо до яркия кълбовиден куп M3, след което може да бъде намерена на около 5 градуса северно от Арктур ​​на 6 декември. В началото на месеца тя трябва да е близо до магнитуд 5,5 и да се превърне в слаб обект, който се вижда с невъоръжено око. Разположението ѝ в близост до Арктур ще улесни за по-малко опитни наблюдатели да намерят и следват кометата.

    Наблюдателите ще могат да видят кометата Леонард в сутрешния здрач до 12 декември, когато тя ще е близо до пикова яркост. След това тя ще премине във вечерното небе. За щастие, Луната ще отсъства през най-добрата част от сутрешното явление.

    Според прогнозите, най-ярка кометата ще бъде на 14 декември.

    От средата на декември нататък кометата Леонард ще избледнява, докато остава ниско югозападно е небето по здрач - за наблюдателите от Северното полукълбо. 

    В момента Леонард има малка, но буйна опашка от прах. Ако скоростта на нейното производство на прах се покачи през следващите седмици, когато кометата се приближава до Слънцето и става по-активна, две специални обстоятелства - пресичането на орбитална равнина и високият фазов ъгъл, могат да увеличат яркостта й над прогнозите.

    * АЕ - астрономическа единица = разстоянието от Земята до Слънцето, 149 597 870.7 км.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини