Барозу дава рамо на Бойко Борисов

Като ясен сигнал за бързо развитие на работните взаимоотношения на българското правителство с Европейската комисия определи председателят на Комисията Жозе Барозу посещението в Брюксел на българската делегацията, водена от премиера Бойко Борисов, събщиха от правителствената информационна служба.

“Виждам решимостта на министър-председателя да се бори с проблемите и го призовавам да продължи с ключовите реформи”, е посочил  Барозу след срещата си с българския премиер.

Давам кредит на доверие на премиера и правителството и ги насърчавам, каза още председателят на ЕК.

Барозу припомни, че до 3013 г. България може да усвои 6.5 млрд. евро от еврофондовете и сподели позицията на българския премиер, че структурните фондове могат да изиграят ключова роля за стабилизирането на българската икономика в условията на криза.

Европейската комисия очаква от кабинета позитивно развитие и бърз отклик на препоръките, формулирани в последния доклад на ЕК за страната ни от юли т.г.

Ще бъде разгледано и искането на България за удължаване на сроковете на финансиране на проектите по програма ИСПА, но  условието е да бъде засилен контролът на процедурите, както и мерките за избягването на конфликт на интереси при усвояването на средствата от ЕС.

Комисията ще внесе за разглеждане искането на България за допълнителни компенсации за затварянето на блокове III и IV на АЕЦ „Козлодуй”. За да получи страната ни допълнителни 300 млн. евро, е необходима правна база, както и източници на финансиране, поясни президентът Барозу.

Той припомни още, че зелена светлина за отпускането на парите трябва да дадат всички държави-членки на ЕС и пое ангажимент да проведе разговори с техни представители.

България трябва да бъде част от общия енергиен пазар и може да допринесе за енергийната сигурност на Европа, подчерта още Жозе Барозу пред българския премиер.

След срещата между двамата стана ясно, че съществува възможност изграждането на АЕЦ „Белене” да бъде съфинансирано от Евратом при решение на правителството.

Документите за съвместите енергийни проекти с Русия ще бъдат изпратени в Брюксел, за да чуем становището на европейските ни партньори, каза премиерът Бойко Борисов. „Много хора в България са евтини на милиарди евро”, коментира той лекотата, с която се обсъжда размерът на средствата за изграждането на новата ядрена мощност у нас.

Евродепутатите на ГЕРБ ще подкрепят Жозе Барозу за втори мандат, като единна номинация на ЕНП, защото приоритетите, заложени в програмата на Барозу, са близки до приоритетите на българското правителство, увери още премиерът.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини