Потготвят се студентски протести в подкрепа на правата на българите в Северна Македония

За студентски протести в защита на правата на българите в Македония съобщи Живко Чакръкчиев. От няколко години той живее в Първомай, но темата за Македония му е близка и е председател на Инициативен комитет за защита правата на човек „Shemeto“.
Днес Чакръкчиев ще говори за предстоящите инициативи по радио „Хоризонт“, а за parvomai.NET сподели за целта на организацията и протестите.
Според него досега София е настоявала за постигане на единна позиция по въпроси като обща история, произход на македонския език и предоставяне на гаранции срещу бъдещи териториални претенции на Република Северна Македония към България.
Но в Република Северна Македония се дискриминират  лица, които се възприемат като българи или с български произход или минало. Това се проявява в системни уволнения, невъзможност за намиране на работа, забавено или пълно ограничаване на обществените услуги и др. Има много доклади за системно поругаване на български символи, култура и история, като изгаряне на българското знаме, унищожаване на гробище на български войници, „фалшифициране“ на исторически доказателства, културно присвояване и др.

Ето защо е създаден информационният сайт justice-for-bg-in-mk.org
Подготвена е петиция по въпроса и всеки желаещ може да се присъедини към нея.
Акцентът в кампанията ще бъде провеждането на протестите на 29 ноември в Берлин, на 6 декември в Париж и на 16 декември в Брюксел, където ще се състои среща в Европейскя парламент по готовността на Северна Македония да стане част от ЕС.

Българските студентски съюзи, базирани в чужбина, са готови да поискат от правителството на Северна Македония и представители на ЕС да спрат „фалшивата“ северномакедонска идентичност. Планирано е митингите да се проведат пред посолствата на Северна Македония в Берлин, Париж и Брюксел.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини