С уважение и разбиране към новото поколение!

    Маргарита Башлиева, пета в листата на ГЕРБ

    С уважение и разбиране към новото поколение!

    Педагожката, за която всяко предизвикателство е добре дошло

    Някъде през първата половина на 2019 г. Маргарита Башлиева се превръща от „госпожата по математика“ в „майката на Янко Панов“. Това става след като български отбор от геймъри, в който участва младият кърджалиец, смайващо става световен шампион на Counter strike. Сега при всяко влизане в непознат клас, едно от първите неща, които чува, е „Госпожо, ние знаем кой е синът Ви“. За всеки друг кандидат-депутат, това би било просто любопитен щрих в биографията. За Маргарита, обаче, той е повод за разсъждение върху предизвикателствата на съвременното образование.

    Няма смисъл да се лъжем, казва Маргарита Башлиева. Черната дъска и тебеширът, старият начин на преподаване са вече отживелица

    Имаме проблем с едно изцяло различно поколение, което не познаваме добре. Това поколение, за добро или за лошо, е крайно разглезено от технологиите и е свикнало да получава информация наготово. Изглежда ни, че нямат развито логическо мислене, че не умеят да синтезират фактите и да правят сами изводи. Имат сериозни проблеми с комуникацията. Виждала съм в училище ученици да седят един до друг и да си пишат съобщения в месинджър, казва тя.

    Башлиева, която е непрекъснато в контакт с колеги не само от България, бърза да подчертае, че проблемът не е локален. Има го в Кърджали, има го и в София, има го и в малките населени места Но там, където има проблем, има и нова възможност. Духът не може да бъде върнат обратно в бутилката. Но има начин да се използва за добро. Тя лично не била особено въодушевена, когато синът ѝ започва да се занимава сериозно с електронни игри. После си дава сметка, че и това е вид спорт. Възпитава дисциплина, изисква сериозен труд, здрава психика и бързи реакции. От собствения си опит у дома и в училище започва да променя погледа си към поколението Z. Вижда, че хората от това поколение имат различно логическо мислене. Те синтезират фактите по различен начин. Стигат до изводите си по различен път. Когато приемеш този възглед, можеш да постигнеш чудеса като преподавател, убедена е тя: виждала съм мои колеги да го правят.

    Колегите, за които говори, са от СУ „Владимир Димитров – Майстора“, единственото училище в областта с профилирано изучаване на изобразително изкуство и музика. Там тя е директор от една година. Завършва Френската гимназия в Сливен. Властите в града ни гледаха под лупа и ни подозираха за проводници на западната култура в онези времена, смее се тя. Попада обаче на уникални, нестандартни преподаватели. От сегашната си гледна точка си дава сметка, че много нейни учители са използвали методи, които днес наричаме „иновативни“. Със сигурност са залагали на функционалната грамотност много повече, отколкото да очакват учениците да учат наизуст. Най-важното е, че окуражавали младите умове да спорят, да изразяват лично мнение и да устояват позициите си. До ден днешен си спомня какви страсти се разразявали в часовете по френска литература при обсъждане на класически произведения като „Червено и черно“ на Стендал и „Мадам Бовари“ на Флобер. Сегашните ученици едва ли биха се запалили по френска класика, но има теми, които да ги накарат да спорят, да се вълнуват, твърди Маргарита.

    Башлиева отдавна е наясно с много от недъзите на образователната система. Дава си сметка обаче, че системата на делегираните бюджети има своите положителни страни като: осигуряване на автономност на училищата; отнемане възможността за отклоняване на средства, предназначени за училищата, за други общински нужди; гарантиране на преходните остатъци; премахване на уравниловката; появата на конкуренция сред училищата; обновяване и модернизиране на учебната база, стимулиране школата да стават все по-привлекателни и засилване стремежа към задържане в клас на всяко едно дете. Благодарение на относителната финансова автономност на училището, за качественото обучение по Приложно изкуство са успели да закупят керамична пещ за 6000 лв.

    Образованието е един непрекъснато развиващ се организъм и проблеми винаги ще има, убедена е Маргарита Башлиева. Важното е да подхождаме към тях отговорно и да търсим непрекъснато подобрения.

    Какво каза Маргарита при откриването на кампанията на ГЕРБ-Кърджали за 47-то Народно събрание можете да видите тук.

    https://www.youtube.com/watch?v=rpfZawK34jY&ab_channel=%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8

    Ако искате да гласувате за Маргарита Башлиева, можете да го направите като отбележите листата на ГЕРБ с номер 32 в бюлетината и с преференция 105.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Последни новини