Петков не е бил само български гражданин, когато става министър

Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен. Това постанови Конституционният съд с решение от днес, прието с 11 гласа.

Конституционалистът Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение.

Предстои конституционните съдии да обявят мотивите си.

Само преди два дни Кирил Петков поиска отново Конституционния съд да го изслуша лично. Изслушване на аргументите му не бе допуснато от КС

Делото беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според Конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати, министри и магистрати. Подобен казус има и с председателя на Софийски градски съд Алексей Трифонов.

Конституционалисти обаче коментираха преди окончателното произнасяне на съда, че проблем с актовете с подписа на Кирил Петков като министър няма да се създаде, включително и че те могат да бъдат преподписани от наследника му министър Везиева.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Юр
    Юрист
    15 -4
    12:19, 27 окт 2021
    Най-интересното е каква е процедурата от тук нататък? Ще бъдат ли изправени пред съда замесените в противоконституционния акт засегнати, ще им бъде ли потърсена наказателна отговорност! На втори план е всичко, което юнакът, маша на безмилостната корона машина за принудително ваксане и тестване е разписвал, докато е бил на поста! Ей това е интересно, щото не е достатъчно само КС да се произнесе без последици за замесените. Щото, ако няма всеки може да поругава конституцията без да му мигне окото въпреки разгромяващия акт на съдиите! Браво на КС, да живее България!
    • Ру
      ру
      4 -3
      13:45, 27 окт 2021
      Румен радев и правителствотому са най-наглите и безочливи крадци които са се появявали. Все аме виждали , но тези бият всички...
    • Но
      Новина
      1 -2
      13:48, 27 окт 2021
      Вече има от ВМРО жалба до ВКС за отмяна на всички актове и решения на Кирил Петков.
  • 2
    ⏺️
    ⏺️
    14 -4
    12:23, 27 окт 2021
    Простакът Мунчо нарушава конституцията.
  • 3
    Сн
    Снежи
    7 -5
    12:32, 27 окт 2021
    Кирил Петков го гледах тази сутрин по една телевизия как хубаво обещава след изборите да докара от Харвард различни учени и професори да ни учат и образоват. Та тези професори ще ни разяснят колко са полезни и важни ваксините и други хубави неща ще ни кажат тези Харвардски корифеи.
    • Ки
      Кирил
      6 -5
      13:02, 27 окт 2021
      Който и да доведе на някои хора нищо не може да им се разясни.Те са винаги против за всяко нещо и имат права, но не и задължения.
  • 4
    Ку
    кух
    5 -2
    13:37, 27 окт 2021
    Некадърните боклуци вън! Погазват ни конституцията не един път ние мълчим. Оставка на цялото служебно правителство! Най-големия провал в историята на България.
  • 5
    Ни
    Николов
    4 -2
    13:45, 27 окт 2021
    Интересно ми е какво мисли посланикът на САЩ госпожа Херо Мустафа за нарушението на Конституцията от Румен Радев и Кирил Петков. Виждал съм я десетки пъти да коментира загрижено върховенството на закона у нас. Предполагам, че не би проявила двойни стандарти и отново би се намесила безпардонно във вътрешните работи на България, макар и да става въпрос за нейни любимци.
  • 6
    "Наблюдател"
    2 -2
    19:03, 27 окт 2021
    Слаб президент, нулев международен авторитет. Суха работа е, както и голяма част от министрите му. Объркаха страната в тези сложни времена. А този хитрец харвардски ще трябва да носи наказателна отговорност за документ с невярно съдържание. Такива "юпита" ги видяхме и при Кобурга, не се надявайте на нищо от тях.

Още новини

Последни новини