„Центърът на Вселената“ – една звукова аномалия в Тулса

Оптичните илюзии често ни карат да се усъмняваме в реалността, но акустичните могат да бъдат не по-малко впечатляващи особено ако не са създадени с идеята да ни объркват и озадачават. Точно такъв е случаят с „Центърът на Вселената“ – едно странно място, известно със своята звукова аномалия.

Намира се на един пешеходен мост в Тулса, Оклахома, и е маркирано от бетонен кръг на земята, обграден от пейки и каменни сандъчета с цветя. Когато стъпите в него, ехото на гласа ви е далеч по-силно, а шумовете извън кръга се изкривяват.

Видео в YouTube на потребителя Trueson Daugherty, наречено"Guy discovers the Center of the Universe, Tulsa OK", показва ефекта на ехото от вътрешността на кръга.

Не съществува официално обяснение за начина, по който се е образувала тази аномалия. Най-вероятно обаче сандъчетата с цветя наоколо, които обкръжават мястото, отразяват звуковите вълни и образуват странния ефект. Съществуват и други аномалии от този тип по света като Мистериозното място край езерото Джодрдж например. И там малка каменна кръгла структура създава акустични аномалии.

Кръглите постройки също могат да произвеждат подобен ефект. Да вземем за пример катедралата „Свети Павел“ в Лондон. Куполът ѝ е висок 110 м и широк 34 м и е втори по големина в света. Около него се намира "Галерията на шепота" – благодарение на реверберацията на звуковите вълни тук можете да чуете и най-слабия шепот, издаден от другия край на дългата галерия.

Подобни структури могат да бъдат открити и в много сгради – както древни, така и модерни: от града Чичен Ица на маите до гара „Гранд Сентръл“ в Ню Йорк.

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини