Книга разказва историята на леката атлетика в Перник

Книга разказва историята на леката атлетика в Перник. Тя беше представена на 2 октомври във фоайето на зала „Панорама“ и събра много представители на различни поколения атлети. Почти всички треньори в този спорт и хора, съпричастни на атлетиката.

Авторите на книгата са Боряна Кукушева и Асен Кукушев. И двамата са добре познати на перничани. Животът  им е посветен на спорта и популяризирането му. Поставили са началото и на нетрадиционни спортове в града ни. Боряна е дъщеря на треньори по лека атлетика, Асен също е свързан с този спорт от години.

От години двамата мечтаят да съберат историята на леката атлетика в Перник в книга. Сега мечтата им е факт.

На представянето на книгата беше разказано накратко съдържанието й. Книгата проследява в хронологичен ред събития и факти от 1918г. до 2000г.

Богат снимков материал базиран на личните архиви на над 20 души и Държавния архив и Държавния исторически музей

Те благодарят на дъщерята на Петър Спасов -Мила, която  предостави наградата на дядо си от 1918г джобен часовник, към дъщерята на  Христо Ракелов- Катя, която предостави снимки от Националния отбор участник в първата Балканиада по лека атлетика в Атина и наградите от Юнашкия събор, които е спечелил баща, към съпругата на Тодор Трифонов- Славка, която даде снимки от първия юнашки събор и много ценен архив.Благодарим на всички, които помогнаха събитията и фактите да бъдат подредени в книгата.На големите атлети Петър Спасов, Андрей Лазов, Драгомир Келчев, Христо Ракелов, които в интервюта разказаха за годините на прохождането на атлетиката в Перник и нейните големи успехи през 40- те години.

Книгата може да бъде закупена в книжарница " Мечо Пух" на закрития мост, срещу ПМГ.

 

 

Източник: http://perniknews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини