Малки, но мощни. Микрозеленчуците вече не са просто мода

Започвайки преди десетилетия като модерни, висококачествени гурме зеленчуци, днес микрозеленчуците са придобили популярност сред потребителите заради хранителния си профил и високото съдържание на антиоксидантни съединения. Ново проучване показва, че малките растения имат потенциала да помогнат за осигуряване на глобална хранителна обезпеченост.

Като част от проект, озаглавен "Устойчивост на храната в условията на катастрофални глобални събития", международен екип от изследователи е установил, че тези зеленчуци могат да се отглеждат в различни системи без почви в малки помещения на закрито, със или без изкуствено осветление. Констатациите са особено важни на фона на пандемията, която наруши веригите за доставка на храни.

С микрогрийн хората могат да произвеждат пресни и питателни зеленчуци дори в райони, които се считат за хранителни пустини, според ръководителя на екипа Франческо Ди Джоя, асистент по наука за зеленчукови култури, колеж по аграрни науки, Пенсилвания.

"Настоящата пандемия от COVID-19 разкри уязвимостта на нашата хранителна система и необходимостта от справяне с проблемите на недохранването и неравенството в храненето и сигурността, което може да се влоши от потенциални бъдещи извънредни ситуации или катастрофи", казва той. "Микрозеленчуците, богати на хранителни вещества, имат голям потенциал като ефективен ресурс за устойчивост на храните.“

Хранителният профил на Microgreens е свързан с богатото разнообразие от цветове, форми, текстура и аромати, получени от покълването на множество ядливи зеленчукови видове, включително билки, тревисти култури и диви ядливи видове.

С кратък цикъл на растеж, изискващ само минимални суровини, микрозеленчуците имат голям потенциал да осигурят основни хранителни вещества и антиоксиданти, отбелязва Ди Джоя. Използвайки прости агротехнически техники, е възможно да се произвеждат микрозеленчуци, които биха могли да отговорят на специфични диетични нужди или недостиг на микроелементи, както и проблеми с хранителната сигурност при извънредни ситуации или в предизвикателни условия на околната среда.

Потребителите могат да произвеждат микрозеленчуци у дома, използвайки прости инструменти, налични в кухнята, посочи Ди Джоя. Производителят също ще се нуждае от семена, тави за отглеждане и среда за растеж, която може да се състои от обикновен торф или смес за растеж на торф и перлит.

Като се имат предвид всички характеристики на микрозеленчуците, учените от НАСА и Европейската космическа агенция също ги предлагат като източник на прясна храна и основни хранителни вещества за астронавти, ангажирани в дългосрочни космически мисии. И тъй като те могат да се използват като функционална храна за подобряване на хранителната сигурност при настоящите условия и по време на бъдещи извънредни ситуации или катастрофи, Ди Джоя предлага комплектите за производство на микрозеленчуци, включително семена, да могат да бъдат приготвени и съхранявани, след което да бъдат предоставени, когато е необходимо.

"При такива обстоятелства биха могли да се отглеждат разнообразие от пресни и богати на хранителни вещества микрогрийн, осигуряващи източник на минерали, витамини и антиоксиданти за сравнително кратко време", казва той. "Или алтернативно, комплектите биха могли да бъдат раздадени на уязвими слоеве от населението като краткосрочен ресурс за сигурност на храненето."

Ди Джоя представя изследването на практика по време на Международния симпозиум по безпочвени култури и хидропоника, спонсориран от Международното дружество за градинарска наука миналата пролет. Първоначално планиран да се проведе в Лемесос, Кипър, симпозиумът се проведе онлайн поради опасения от COVID-19. Изследването е публикувано наскоро в Acta Horticulturae, списанието на Международното дружество за градинарство.

В изследователския екип участват учени от Гърция, Португалия и Флорида, САЩ.

Open Philanthropy и Националният институт по храните и земеделието на Министерството на земеделието на САЩ са подкрепили изследването.

DOI:10.17660/ActaHortic.2021.1321.31 

Коментари в сайта

Последни новини