Слънчеви изригвания и умерена магнитна буря, очакват се полярни сияния

За живеещите на голяма географска ширина е време да приготвят камерата. Космическите метеорологични агенции прогнозират слънчева буря за понеделник, 27 септември - умерена, с вероятност за полярни сияния.

Американската национална администрация за океани и атмосфера (NOAA) и британското бюро за метеорологични изследвания издадоха прогнози за бурята, която се очаква в резултат на няколко изхвърляния на коронарна маса на слънцето (CME), и слънчевия вятър от "дупката", която се отвори в короната на Слънцето.

Въпреки че може да има до четири CME, които биха могли да засегнат Земята, не е нужно да се притеснявате. Бурята ще достигне само ниво G2 - сравнително леко в петстепенната скала на слънчевите бури, по която най-силната е G5.

Във високите географски ширини прогнозираната буря на G2 може да причини колебания в електропреносната мрежа, може да засегне сателитната ориентацията, с повишено съпротивление в нискоземна орбита и да отслаби разпространението на високочестотно радио.

Очакваните северни сияния ще са видими до Ню Йорк, Уисконсин и щата Вашингтон, пише NOAA в предупреждението си.

Слънчевите бури са част от доста нормалното космическо време и през следващите няколко години вероятно можем да очакваме повече. Те възникват, когато слънчеви изригвания и слънчев вятър достигат планетата, причинявайки смущения в магнитното поле на Земята и горната атмосфера.

Когато има изригване в слънчевата корона, която е най-външната област на атмосферата на нашето светило,  в космоса се изхвърлят плазма и магнитни полета. Ако слънчевото изригване е ориентирано към Земята, сблъсъкът на изхвърлените енергийни частици с магнитното поле на Земята може да причини геомагнитна буря, известна още като слънчева буря.

Слънчевият вятър излиза от "дупки" в короната на Слънцето. Това са по-хладни, по-малко плътни области на плазмата в атмосферата на Слънцето, с по-отворени магнитни полета. Тези отворени области позволяват на слънчевите ветрове да избягат по-лесно, издухвайки електромагнитно излъчване в космоса при високи скорости. Ако дупката е обърната към Земята, тези ветрове могат да духат точно към нас, като също достигат нашата магнитосфера.

Слънцето в момента има и двете - и изригвания, и слънчев вятър.

"Има четири CME, които могат да засегнат Земята", обяснява британският метеорологичен офис на своя уебсайт. Три от тях биха могли да пристигнат отделно или като заедно комбинирани на 27 септември, като допълнително CME може да се насочи към Земята по-късно на 27 или 28 септември. Бързият вятър от коронална дупка може също да засегне Земята на 27 и 28 септември, въпреки че всички ефекти от този вятър се считат за несигурни. Съществува и малка вероятност CME и бързият вятър да достигнат Земята приблизително в едно и също време, осигурявайки по-голям ефект."

Всички заредени частици, които се сблъскват с магнитното поле на Земята, се понасят по линиите на магнитното поле към полюсите, където валят в горната част на атмосферата на Земята и се сблъскват с атмосферни молекули. Получената йонизация на тези молекули генерира зашеметяващите танцуващи светлини, които наричаме полярно сияние.

Според прогнозата за полярното сияние на Space Weather, имаме ниво на Kp 6 по десетточковия Kp индекс на геомагнитната активност. Това означава голяма възможност за ярко, динамично сияние с вероятност за полярни корони.

Можем да очакваме повече слънчеви бури през следващите месеци и години. В момента Слънцето върви към най-активния период от своя 11-годишен цикъл, наречен слънчев максимум. По време на слънчевия максимум, слънчевото магнитно поле (което контролира слънчевите петна - временни области на силни магнитни полета, слънчевите изригвания и изхвърлянето на коронална маса) е най-силно, както и слънчевата активност.

По-рано тази година Слънцето изплю най-мощното си изхвърляне от 2017 г. насам, така че нашата звезда определено се събужда. Очаква се слънчевите петна да достигнат своя връх през юли 2025 г., след което активността ще се понижи обратно до слънчевия минимум.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини