Дефицитът-едно необходимо зло

Дефицитът в Здравеопазцването бил 350 млн лева. В местния общински бюджет-4 млн лева. Има дефицит на подготвени кадри в професиите от производството и услугите/виж която и да е справка на бюрото по труда/. Има дефицит на млади хора-бягат масово от България. Има дефицит на генетичен материал /премиерът Бойко Борисов/. Има дефицит на акъл/не става дума само за Б.Б., но и за всички от партията му, ако трябваше да вярваме на предизборната кампания на БСП/. Има дефицит на гражданско самосъзнание, на национална идентичност, на етническа толерантност и прочие глупости приказвани от НПО-та, журналисти и форумни клюкари. Всички имаме дефицит на пари, това поне е сигурно. Колкото и ужасяващо да звучи на първо четене, слава богу че е така. Дефицитът е необходим.

 

Знаете ли как започнал капитализма в неговата родина Англия?

Не с някаква реформа на Нейно Величество. Капитализмът в Англия дошъл с чумата, от 1350 година. За кратко време черната смърт изтрепала 1/3 от всички хора на континента. Точно по същото време-към края на 14-ти век, в добрата стара Англия лордовете , започнали с наемни войници да изхвърлят фермерите от земите им. Ограждат ги за пасища на овцете им. От това се пръква вълна която масово излиза в чужбина срещу златото на континента. По някое време на сър Джон, / или някой друг риж и луничав/ хрумва да тъче на самия остров и да изнася сукно. И това е било началото на края за феодализма. Лишени от препитание хората отиват в градовете и почват работа в новооснованите манифактури. Но….идва чумата. Англичаните измират с такава масовост, че в един момент не остават работници. Тогава лордовете се изправят пред перспективата да седнат зад становете или да увеличат заплатите. Заплати, топла храна, правна и чисто физическа защита от бандите мародери. Липсата, родила законодателство което започнало да пази частната собственост и бедните от богатите. Легализацията на капитализма става 250 години по късно. Тогава крал Чарлз I увеличил един данък от 5 на 7 шилинга в разрез със закона…и му направили разрез на врата. Следващите крале вече не крали/толкова/ от народа помнейки думите на Кромуел ,че брадвата се точи лесно и за принца и за просяка. Дефицитът понякога дава решения и във всички случаи дава отговори.

Лицата на актуалния бюджетен дефицит към 30-ти август-министър Божидар Нанев.....

 

Дефицитът в сферата на здравеопазването бил 350 млн лева, проплака днес министър Нанев. Новите откакто са хванали властта все плачат за липса на пари, но поне може да им се вярва. Ако кажат че всичко е наред, после тях ще питат за липсите. Фактите са, че не стигат 200 млн лева за плащане на медицински услуги и лекарства. 1 млн и 200 хиляди са здравно неосигурените българи. Близо 20% от всички. Здравната система е болна. Като лекарство, министър Нанев предлага реформи в Здравната каса. В монополиста имало много хора, които не носели никаква отговорност/добро утро!!!/. Броя на здравнонеосигурените трябвало да се намали. Доброволното здравно осигуряване трябва да стане над 8 процентната здравно осигурителна вноска. Че трябва да се осигуряваме доброволно отвъд това, което ни удържат от заплатите, вече стана ясно на 325 хиляди от българите. Лекарите може и да са калпави но все пак се подготвят от държавата 9 години. Като излезнат на частно става много по съкпо он доброволната вноска. Като останат държавни, получават смешно малко пари за специфичния им и незаменим труд. Това ги тласка към корупция или работа през пръсти. Захвърлят практики, дотолкова, че малките населени места имат само по 1-2 доктори. Парите които взимат са малко, щото здравните ни вноски, отиват за тези 1 млн и 200 хиляди тарикати, главно от малцинства, които не плащат, но получават същите услуги като нас. Не можеш да ги оставиш да пукнат в болницата, нали? Какво му е лошото на системата, изповядвана в част от капитализма-минимален пакет животоспасяващи услуги, гарантирани от държавата, а за всичко над това-каквото покрива осигуровката. Така някои ,които имат пари да си инсталират сателитни чинии по къщята и златни ланци по вратовете,но не могат да платят 10.40 месечно, ще трябва да избират между живота и съществуването. Това ще стимулира и честните труженици да си търсят правата от работодателя. Или да им дава повече пари да се сигуряват сами или да ги осигурява на реалната заплата, а не на минималната. Какъв е тоя работодател дето може да си купи Джип Мерцедес, да наеме шофьор и бодигардове, пък не може да плати 50 лв. повече за осигуровки.

 

Впрочем дефицитът на майстори вече изправи превозваческите и строителни фирми до стената и те почнаха да дават повече пари, че даже да наддават за добре подготвени кадри. Вече не става „мога да хвана и някой от улицата да ми я върши за много по- малко пари”. Ми хвани бе! Като те завлече веднъж с много пари поради некадърност тогава ще сатне ясно, че това е много по-малко от заплатите, които са искали подготвените. Преди години един местен строителен бос каза пред групичка журналисти за един свой служител-обикновен куфражист. Май вече такива няма. Обикновените са по Испания и дори в кризата заработват по поне 1000 евро /може и повече да не обиждам занаята/. Тук обаче се търсят със свещ.

 

Липсата на деца натисна училищата да си обучават и преквалифицират учителите, да измислят нови специалности и търсят преподаватели за тях. За да вземат скъпоценното дете. Иначе отиват под леда. Липсата на клиенти принуди големите търговски вериги за черна, бяла и автомобилна техника да смъкват с по 50% цени или да дават безплатни подаръци към закупен продукт. Да ти стане ясно с каква надценка са те цакали преди.

......и кмета Георги Иванов

 

Дефицитът на пари в общинския бюджет пък сякаш реанимира въпросите отпреди няколко години при изтеглянето на 20 милионния заем от общината. Че рано или късно ще останем на червено. Ами останахме. А сега в контекста на новите драконовски, според някои и незаконни, такси и повишените отпреди година местни данъци, може ли да се оправдае всичко това с асфалтирани улици, оранжеви мостове и културно-спортни/това бе определението за пл. Спартак/ обекти. И все пак пари се компенсират, дефицитът на акъл не се компенсира. Че в България няма да го ценим повече колкото и по-малко да остава, е ясно. Но поне дава отговор веднъж на 4 години, стават ли управляващите за нещо или преливат от пусто в празно. От дефицит в дефицит. Това последното е изцяло български патент. За съжаление нула плюс нула, не става 1. Става 00.

 

 

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини