Димът от огромните пожари в Сибир достигна Северния полюс

Димът от огромните горски пожари в региона на Сибир в Русия е достигнал географския Северен полюс "за първи път в записаната история", според НАСА.

Горските пожари в Сибир са по-големи от всички други горски пожари, които в момента горят в света, взети заедно, казва експерт, цитиран от Live Science.

Американската космическа агенция публикува снимка в събота (7 август) от един от своите спътници, на която се вижда димното покривало, простиращо се на повече от 4800 километра, от района на Якутия в североизточната част на Сибир до Северния полюс. Според техните записи това може да се случва за първи път.

Горски пожари възникват всяко лято в силно залесения регион, известен като тайга, но тази година беше особено лоша.

Миналата година горските пожари в Сибир бяха описани от руските власти като "много тежки" и се смята, че са причинили отделянето на еквивалента на 450 милиона тона въглероден диоксид през целия сезон, но тази година горските пожари са освободили еквивалента на повече от 505 милиона тона  въглероден диоксид и сезонът на горските пожари все още не е приключил.

НАСА изчисли, че облакът дим от горските пожари е обхванал повече от 3200 км от изток на запад и на 4000 км от север на юг. Китайската информационна агенция Синхуа съобщи, че димът може да се види в небето над Улан Батор в Монголия, на повече от 2000 километра.

Екстремен климат

Районът на Якутия или Република Саха, където предимно се водят сибирските пожари, е една от най -отдалечените части на Русия.

Столицата Якутск регистрира една от най-студените температури на Земята през февруари 1891 г. - минус 64,4 градуса Целзий, но регионът отбеляза рекордно високи температури тази зима.

Siberian Times съобщи в средата на юли, че жителите дишат дима от повече от 300 отделни горски пожара, но само около половината от горските пожари се гасят от пожарникари, включително парашутисти, долетяли от руските военни бази, защото се смята, че гасенето на останалите е твърде опасно.

Горските пожари са се увеличили оттогава и са обхванали приблизително 161 300 квадратни километра от началото на годината.

Руският институт за наблюдение на времето Росгидромет съобщи в понеделник, че ситуацията в региона "продължава да се влошава", като в момента горят около 34 000 квадратни километра гори.

Причини за горските пожари

Според агенция Франс прес, природозащитниците обвиняват руските власти, че позволяват всяка година да изгарят големи площи от горите съгласно закон, който им позволява да не се намесват, ако цената на интервенцията е по-голяма от цената на щетите, които причиняват, или ако не са засехнати населените райони.

Пожарите в Сибир са по -големи от горските пожари през този сезон в Гърция, Турция, Италия, САЩ и Канада, взети заедно, казва за The Washington Post Алексей Ярошенко, експерт по горите в Greenpeace Русия.

Той свързва влошаващите се горски пожари с последиците от изменението на климата, както и с "продължаващия спад на държавното управление на горите".

Руските медии рядко съобщават за сибирските пожари, казва той, и толкова много хора нямат представа колко щети нанасят.

"От години властите и лидерите на общественото мнение казват, че пожарите са нормални, че тайгата винаги гори и няма нужда да се прави проблем от това. Хората са свикнали", казва Ярошенко.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини