Съдът отхвърли жалбите против такса смет за 2021 г. в Димитровград и Бодрово

Административен съд - Хасково отхвърли жалбите против определения размер на таксата за битови отпадъци за 2021 г. за Димитровград и за село Бодрово, съобщиха от Темида.

Такса смет беше определена с решение на Общински съвет – Димитровград от 17 декември 2020 г.

С него беше одобрена план-сметката за разходите по дейности: събиране и транспортиране на битови отпадъци; третиране на битови отпадъци в съоръжения и инсталации в депо; поддържане чистотата на териториите за обществено ползване на територията на община Димитровград за 2021 г.

Съдът прекрати производството, тъй като прецени, че те са недопустими. Съдебният състав прие, че решението в оспорените му части е издадено от компетентен орган, в изискуемата от закона писмена форма, при спазване на административнопроизводствените правила и при правилно приложение на материалния закон.

Магистратите постановиха, че методът за определяне на размера на ТБО не е в противоречие с относимите и действащи към датата на приемане на административния акт разпоредби на Закона за местните данъци и такси. Не е налице законова пречка таксата да се определи върху данъчната оценка на недвижимите имоти, както е приел Общинският съвет, след като законодателят е допускал такава възможност към момента на приемане на решението. Въпросът за определяне на таксата за битови отпадъци въз данъчната оценка на недвижимите имоти е в оперативната самостоятелност на общинския съвет, се посочва в мотивите на съдебния акт.

За да остави една от жалбите без разглеждане съдът прие, че решението на Общинския съвет не представлява индивидуален административен акт.

 Припомняме, че през май бяха отхвърлени жалбите срещу такса смет в Димитровград и Бодрово за 2020 г. Преди дни пък бяха отмени текстове за такса смет за 2020 г. в община Хасково.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини