Учени откриха предупредителен знак за предстояща смърт

Влошаването на двигателните функции от около 65-годишна възраст, като затруднено ставане от стол или обличане, е предупредителен знак за предстояща смърт. До този извод са стигнали учени от Франция и Великобритания, които са публикували резултатите от научно изследване в списание The BMJ.

Експертите са анализирали данни за шест хиляди доброволци на възраст от 35 до 55 години, участвали в проучването Whitehall II през 1985-88 г.,  целта на което е да изследва влиянието на социалните, поведенческите и биологичните фактори върху здравето в дългосрочен план.

От 2007 до 2016 г. участниците са били подложени на оценка на двигателните функции до три пъти. Тя включвала показатели като скорост на ходене, време за ставане от стол и сила на захващане, както и показатели за изпълнението на ежедневни дейности и трудности при тях - обличане, използване на тоалетната, приготвяне на храна и пазаруване на хранителни стоки. След това до октомври 2019 г. били регистрирани смъртните случаи, независимо от причината.

Изследователите установяват, че отслабването на двигателната функция е свързано с повишен риск от смъртност: 22% за скоростта на ходене, 15% за силата на захващане и 14% за ставането от стол, докато затрудненията с ежедневните дейности са свързани с повишен риск 30%. При умрелите участници времето за ставане от стол се влошило 10 години преди смъртта, самооценката на двигателните функции е станала по-лоша 7 години преди смъртта, а 4 години преди смъртта се наблюдавали по-големи затруднения в ежедневието.

Както пишат авторите, ранното откриване на промени в двигателната функция може да помогне за предотвратяване и прилагане на целенасочени интервенции за поддържане на здравето и живота на по-възрастните пациенти.

Terminal decline in objective and self-reported measures of motor function before death: 10 year follow-up of Whitehall II cohort study - BMJ 2021, 374 https://doi.org/10.1136/bmj.n1743

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини