8 от всеки 10 пожара в Хасковско възникват от обработка на пасища

Изображение 1 от 4

    8 от всеки 10 пожара на територията на област Хасково възникват от обработката на пасища. Това коментира директорът на противопожарната служба в Хасково комисар Николай Вълчев на работна среща на Областния щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия, съобщиха от Областна администрация в Хасково.

    Той подчерта, че заповедта на областния управител на Хасково инж. Минко Ангелов за забрана на обработката на пасища след 11:00 ч. в периода от 22.07.2021 г. до 15.11.2021 г., вече е дала резултат и в рамките на две седмици, откакто е влязла в сила, не е регистриран пожар на територията на региона, възникнал от обработката на пасища.

    По време на срещата бяха обсъдени превантивните мерки за борба с пожарите в региона. Губернаторът запозна представителите на компетентните институции със заповедта на министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков, която гласи да не се извършват косене на тревата, машинно почистване (мулчиране), включително и почистването на храстите през периода от 5.08.2021 г. до 20.08.2021 г.

    Земеделските стопани не спазват срока и почистват пасищата в разгара на пожароопасния сезон, когато стартират проверките на експертите от Държавен фонд „Земеделие“, а трябва да го правят преди подаването на заявленията за европейско финансиране, коментираха представителите от Областна дирекция „Земеделие“ и Областна дирекция на ДФЗ. Ако земеделците спазват сроковете, ще се избегне обработката на пасища в най-горещите месеци, когато е най-висок рискът от пожари. Порочната практика на палене на стърнищата вече приключи, откакто се налагат санкции, каза още Тодор Тодоров, директор на Областна дирекция на ДФЗ.

    Областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов е категоричен, че трябва да се засили контрола върху земеделските стопани. Той отправи апел към представителите за земеделските служби в областта да сведат до знанието на земеделските стопани заповедта на министър Христо Бозуков. Губернаторът добави още, че тя ще бъде изпратена до кметовете на общини, а те ще се ангажират да я предадат на кметовете на малките населени места.

    Служители на ОДМВР-Хасково вече са предупредили водачите на трактори да бъдат особено внимателни в пожароопасния сезон още преди месец. Заедно с РДПБЗН-Хасково са подели съвместна инициатива като от днес служители ще извършват проверки по екопътеки и места на открито, където се събират групи от лица като бъдат предупреждавани да спазват необходимите превантивни мерки срещу възникването на пожари.

    Ловният сезон започва от средата на август и ловците вече са преминали инструктаж, каза председателят на Управителния съвет на Сдружение „Ловно-рибарско дружество“ - Хасково Желязко Живаков.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Пожарите се палят от патладжаните
      Няма патладжани няма проблем
      • Имаме да товарим 100 тира меше за истанбулските скари
        ....... За дървени въглища не ти трябват хубави трупи
    • 2
      Бл
      Блрс
      9 -2
      17:49, 6 авг 2021
      Изисквания за кандидата ловец :
      1/ да е голям простак
      2/ да пърди и се урига на публично място
      3/ да има шкембе
      4/ да не се къпи
      5/ да изпитва удоволствие от мъченията на животни
      6/ да има комплекс за малоценност
      7/ да има малка пишка и затова да се доказва с пушка
      8 / и много други
      • Пт
        птичи вирОс
        5 -2
        18:55, 6 авг 2021
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Пр
        Природа
        1 0
        12:31, 8 авг 2021
        Пожари , гори гората, горят полята и простаците ловци претриват ръце и чакат да започне ловния сезон и започне другото горене убиването на птици , животни и всичко което шумне около тях. Що за човек си ,когато в този напрегнат момент за цялата природа , всяко живо същество търси спасение ,храна , водичка а те излизат и стрелят и стрелят .
        Убиваме природата убиваме себе си.
        Но , но , но Господ ще ви създаде справедливост , за жалост го връща на най близките !
        Спрете се , спрете се , спрете се !
    • 3
      12
      123
      5 -1
      19:31, 6 авг 2021
      Тоя комисар Николов на колкогодини е ? От както бях ученик е началник и все още е . Няма ли млади и образовани да поемат службата? Или с памперси ще ходи да гаси пожари.
    • 4
      11
      11111
      1 0
      10:10, 7 авг 2021
      На Зелената енергия горите и пречат!!!Хванете 20% които не са от пасищата...след като знаете за тях!!!
    • 5
      Мн
      Мнение
      1 0
      12:35, 8 авг 2021
      80 % пожари от обработката на пасища , колко процента са щетите , кой го измисли този закон създаден единствено за усвояване на държавни пари.
    Последни новини