Пушенето може да убие 1 млрд. души този век

В световен мащаб пушенето може да убие 1 милиард души този век, ако не се вземат сериозни мерки вредният навик да бъде ограничен, предаде БТА. 

Това предупреждава нов доклад на Световната белодробна фондация и на Американското онкологично дружество, цитиран от Ройтерс. Само през тази година пушенето ще отнеме живота на 5,5 милиона души по света, които ще умрат от рак, сърдечни заболявания, белодробна емфизема и редица други болести, свързани пряко с консумацията на цигари и други тютюневи изделия. 

Следващата година жертви на тютюна ще станат 6 милиона души. Ако тенденцията се запази, през 2020 г. вече годишно ще умират от консумация на тютюн 7 милиона души. През 2030 г. тази цифра ще набъбне до 8 милиона души. В доклада се отчита, че пред изминалите 4 десетилетия пушенето е намаляло в богатите страни, като САЩ, Великобритания и Япония, но се е повишило в много от страните от развиващия се свят. 

Годишно консумацията на цигари ще коства на глобалната икономика по 500 милиарда долара за лечението на причинени от тютюнопушенето болестни състояние, се казва също в доклада. Други данни, съдържащи се в доклада, който може да бъде открит на интернет адреса www.tobaccoatlas.org, показват, че тютюнопушенето е убило 100 милиона души по света през 20 век. 

Тютюнопушенето е в основата на 1 на всеки 10 смъртни случаи по света. Пушачите умират средно с 15 години по-рано от непушачите. Цигарите и тютюневите изделия убиват от една трета до половината от пушачите. Рискът от смърт от белодробен рак е с над 23 пъти по-голям примъжете, които пушат, отколкото при мъжете непушачи, и с 13 пъти по-висок при жените пушачки. 

Случайното излагане на действието на цигарения дим или така нареченото пасивно пушене на работното място убива годишно 200 000 работници. Цигарите в бъдеще ще станат причина за смъртта на 250 милиона от днешните деца и тийнеджъри. Близо една четвърт от младите хора, които пушат, са запалили първата си цигара преди 10-годишна възраст.

По света пушат 1 милиард мъже, тоест 35 процента от мъжете от богатите страни и 50 процента от мъжете от страните в процес на развитие. Около 250 милиона жени пушат всеки ден, тоест 22 процента от жените в развитите страни и 9 процента от жените в страните в процес на развитие. Ръстът на пушачките бележи повишение в редица страни от Южна, Централна и Източна Европа. Близо 60 процента от китайските мъже пушат. Китай консумира над 37 процента от тютюневите изделия, произведени в целия свят.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини