Топенето на вечната замръзналост в Сибир освободило парникови газове от праисторически образувания

Ефектите от горещата вълна в Сибир през лятото на 2020 г. в Сибир са изследвани в проучване, проведено от Университета в Бон (Германия)

Геолозите сравняват пространственото и времевото разпределение на концентрациите на метан във въздуха на Северен Сибир с геоложки карти. Резултатът: концентрациите на метан във въздуха след горещата вълна от миналата година показват, че повишените емисии на газ са дошли от варовикови образувания. Изследването е публикувано в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Вечно замръзналите почви обхващат големи площи на северното полукълбо, особено в Северна Азия и Северна Америка. Ако те се размразят в затоплящия се свят, това може да представлява опасност, тъй като по време на размразяването се отделят CO2 и метан и усилват антропогенния ефект на парникови газове.

"Метанът е особено опасен тук, защото неговият потенциал за затопляне е в пъти по-висок от този на CO2", обяснява проф. Д-р Николаус Фройцхайм от Института по геоложки науки към университета в Бон. Поради това песимистите вече заговориха за предстояща "метанова бомба". Повечето предходни прогнози обаче показват, че парниковите газове от размразяването на вечната замръзналост ще допринесат "само" около 0,2 градуса Целзий за глобалното затопляне до 2100 г. Това предположение сега е оспорено от новото проучване на Николаус Фройцхайм и неговите колеги Ярослав Майка (Краков/Упсала) и Дмитрий Застрожнов (Санкт Петербург).

Повечето предишни проучвания се занимават само с емисиите от разпадането на растителни и животински останки в самите почви на вечната замръзналост. Сега изследователите, ръководени от Николаус Фройцхайм, са направили сравнение между концентрациите на метан в сибирския въздух, определени чрез сателитна спектроскопия, и геоложки карти. Те са открили значително повишени концентрации в две области на Северен Сибир - Таймирския пояс и ръба на Сибирската платформа. Поразителното за тези две издължени области е, че основната скала там е от варовикови образувания от епохата на Палеозоя (периодът от преди около 541 милиона години до преди около 251,9 милиона години).

И в двете области повишените концентрации се появяват по време на екстремната гореща вълна през лятото на 2020 г. и продължават месеци след това.

Но как се е появил допълнителният метан?

"Почвените образувания в наблюдаваните райони са много тънки до несъществуващи, което прави емисиите на метан от разпадането на органични почвени вещества малко вероятно", казва Нико Фройцхайм. Затова той и колегите му предполагат, че пукнатините и пещерните системи във варовика, които са били запушени от смес от лед и газов хидрат, са станали пропускливи при затопляне. "В резултат на това природен газ, съдържащ предимно метан от резервоари в и под вечната замръзналост, може да достигне повърхността на Земята", казва той.

Сега учените планират да изследват тази хипотеза чрез измервания и изчисления на модела, за да установят колко и колко бързо може да се отделя природен газ.

"Приблизителните количества природен газ в подземните райони на Северен Сибир са огромни. Когато части от това ще бъдат добавени към атмосферата при размразяване на вечната замръзналост, това може да окаже драматично въздействие върху вече прегрятия глобален климат", казва Нико Фройцхайм.

Methane release from carbonate rock formations in the Siberian permafrost area during and after the 2020 heat wave, Proceedings of the National Academy of Sciences (2021). DOI: 10.1073/pnas.2107632118

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини