Генералният директор на БНР Андон Балтаков подаде оставка

Генералният директор на Българското национално радиео (БНР) Андон Балтаков е депозирал оставката си в Съвета за електронни медии (СЕМ), каза на БТА София Владимирома - един от членовете на медийния регулатор.

Оттук насетне според процедурата СЕМ трябва да свика заседание, на което трябва да реши дали да приеме оставката на господин Балтаков, обясни Владимирова. Със свое решение, в едно и също заседание, СЕМ трябва да назначи временно изпълняващ длъжността. Новоназначеният може да изпълнява длъжността до три месеца, в което време СЕМ трябва да проведе конкурс за нов генерален директор на БНР.

Първото заседание ще бъде в рамките на тази седмица, прогнозират от СЕМ.

В мотивите си до СЕМ Балтаков е посочил "дълбоко лични мотиви", които не са свързани с професионалните му ангажименти, каза пред БТА председателят на СЕМ Бетина Жотева.

"Депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6 август 2021 г. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари". Това съобщи генералният директор на БНР Андон Балтаков в писмо до служителите, цитирано по-рано днес от сайта на БНР.

"За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията. Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект. Основните постижения съм ги очертал в отчетите на БНР до СЕМ, като последният ще бъде предаден на регулатора в четвъртък. Вярвам, че СЕМ ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията. Желая на всеки един от Вас успех и просперитет", допълва директорът в писмото до своите служители.

В позицията си на генерален директор на БНР Андон Балтаков уведоми СЕМ на 21 октомври 2020 г., че иска да прекрати предсрочно договора, с който е поел управление на радиото, считано от 1 ноември. Преди това Министерството на културата (МК) предложи законопроект за промяна в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), в който липсват одобрени от БНР предложения. На 22 октомври МК излезе с позиция, в която се казва, че целта на законопроекта е да бъде постигнато съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси, като бъдат преразгледани разпоредби на ЗРТ относно фонд "Радио и телевизия". Според МК финансирането на БНР и БНТ трябва да се приведе в съответствие с правилата на държавните помощи. На 30 октомври 2020 г. от пиар отдера на БНР съобщиха, че генералният директор на БНР Андон Балтаков е оттеглил подадената от него оставка.

Андон Балтаков беше избран за директор на БНР през януари 2020 г. след конкурс на СЕМ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини