Има завишен миграционен натиск, заяви Бойко Рашков по време на изслушване в НС (на живо)

Депутатите и днес изслушват служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Действително се натъкваме на факта, че има завишен миграционен натиск, такъв натиск, какъвто е имало и преди да стъпим в нашите задължения на служебен кабинет. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков при изслушване в парламента. Изслушването беше поискано от ГЕРБ-СДС, които изразиха силно притеснение от нарастващия миграционен натиск.

Рашков посочи, че МВР наблюдава обстановката не само на нашата граница, а и извън територията на страната, и поддържа готовност за своевременна реакция, ако този натиск от мигранти нарасне изключително. Такъв натиск има и в Литва, там натискът е 30 пъти повече отколкото в предходен период. Намерили са маршрути, минават, коментира той. Рашков отбеляза, че натиск има и срещу южната ни съседка Гърция, както и в Турция.

Маршрутът през Югоизточна Европа продължава да е натоварен с главна цел достигане държавите от Западна Европа, посочи Бойко Рашков. Основен фактор, който ние отчитаме за увеличения миграционен натиск, това са конфликтите в Близкия Изток и централна Азия, допълни той.
Миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се допълнително повишение на този натиск след изтеглянето на контингентите на НАТО от региона, посочи вътрешният министър.

В Турция е отчетено рязко покачване на броя на лицата, които незаконно пристигат от Иран. Наблюдава се повишаване на наплива на нелегелни емигранти, изнасящи се от вътрешността на Турция към област Одрин, обособил се като основен пункт за съсредоточаване на мигранти и впоследствие като изходна точка за отправянето им през турско-гръцката граница, каза Бойко Рашков.

Той посочи, че увеличаването на миграционния натиск на границата на България се дължи както на подходящите климатични условия през летния сезон, така и на въведените облекчения на мерките срещу COVID-19. Увеличени са оборотите, с които се работи, но контролът не е занижен, защото се натъкваме на много случаи, в които мигрантите се транспортират, каза Рашков.

Коментари в сайта

Последни новини