"Неизброими страдания" очакват човешката раса. 14 хиляди учени с нов доклад за извънредна ситуация в климата

Близо 14 000 учени са подписали нов документ за извънредна ситуация в областта на климата, предупреждавайки, че "неизброими страдания" очакват човешката раса, ако не започнем да се справяме директно с глобалното затопляне, която влиза в сила незабавно.

Новият документ, публикуван на 28 юли в списанието BioScience и ръководен от изследователи от Държавния университет в Орегон, е актуализация на документ от 2019 г., който обявява глобална "извънредна ситуация в климата" и оценява жизнените показатели на Земята въз основа на 31 променливи, включително емисии на парникови газове, промени в температурата на повърхността, загуба на ледников лед, загуба на тропическите гори на Амазонка, плюс различни социални фактори като глобален брутен вътрешен продукт (БВП) и субсидии за изкопаеми горива.

Не е изненадващо, че авторите на новия документ установяват, че жизнените показатели на Земята са се влошили само през последните две години, като 18 от 31 категории в доклада регистрират нови рекорди за всички времена, пишат авторите. Емисиите на парникови газове са най-високите за всички времена, докато дебелината на ледниковия лед е в най-ниската точка за 71 години на водене на наблюдения, установява докладът.

Светът е по-богат от всякога (измерен с глобалния БВП), докато небето е по-замърсено от всякога (измерено чрез концентрации на въглероден диоксид, метан и азотен оксид в атмосферата).

"Актуализираните планетарни жизнени показатели, които представяме, отразяват последиците от неумолимия бизнес както обикновено", пишат авторите в изследването. "Основен урок от COVID-19 е, че дори колосалното намаляване на транспорта и потреблението не е достатъчно и че вместо това са необходими трансформиращи системни промени и те трябва да бъдат издигнати над политиката."

Макар докладът да отчита някои положителни тенденции, като рекордно увеличаване на използването на слънчева и вятърна енергия, и институции, които отделят пари от индустрията за изкопаеми горива, той очертава като цяло мрачна картина на бъдещето, подчертана от продължаващия скок на бедствия, свързани с климата, като наводнения, урагани, горски пожари и горещи вълни, пишат авторите. Планетата може също да е на път да премине (или вече е преминала) критичните природни повратни точки - например тропическите гори на Амазонка да се превърнат във източник на въглерод, а не в негов абсорбатор, от които ще бъде трудно да се възстановят, допълва екипът.

Всичко това води до един извод: Бъдещата обитаемост на нашата планета зависи от незабавни, мащабни действия, пишат авторите.

За да се изпълни тази задача, екипът предлага тристранен подход в краткосрочен план:

  1. Прилагане на „значителна“ глобална цена на въглерода за намаляване на емисиите;
  2. постепенно премахване и в крайна сметка забрана на изкопаемите горива; 
  3. възстановяване и защита на ключови екосистеми, богати на въглерод, като гори и влажни зони, за да се запазят най-големите абсорбатори на въглерод на планетата и да се защити биоразнообразието.

"Прилагането на тези три политики скоро ще помогне да се гарантира дългосрочната устойчивост на човешката цивилизация и ще даде възможност на бъдещите поколения да процъфтяват", пишат авторите. "Скоростта на промяната е от съществено значение и новите политики в областта на климата трябва да бъдат част от плановете за възстановяване на COVID-19."

Изследователите планират да пуснат още една планетарна "проверка" през следващите години. Надяваме се, че този бъдещ доклад ще покаже повече признаци на положителна промяна, тъй като все повече нации приемат сериозно тежестта на изменението на климата. Или може би ще отрази срива на обществото. Времето и политическите действия ще покажат.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    На
    Началото
    6 -1
    17:35, 29 юли 2021
    Грета. Организирано. Нов световен ред идва. Капитсаизма затъна в дългове. Странното е ,че за да оцелеят едни фамилии ще припознаят китайския комунизъм. Сами и само да останат на власт. Разобличавайте ги.
  • 2
    Та
    Талибан
    7 -1
    22:15, 29 юли 2021
    Алчните да се откажат да грабят, защото разправата ще е жестока!
  • 3
    Ki
    Kisimov
    0 0
    01:42, 1 авг 2021
    Дрънканици. С тези темпове на усвояване на карбони човечеството за година изгаря създадени за 3 милиона години и така ще привършат към края на века - нали са ограничени. Но все пак преди половин милиард години CO2 е бил 4 промила затова трябва поне частично да се възстанови. Повече парникови газове са необходими за да се осигурят по-ниски флуктуации на температурите тоест климатичен комфорт а също и подпомагане на фотосинтезата. Затова всички въглища трябва да се усвоят. Слънчевият 11 годишен цикъл е определящ за климата и понастоящем слънчевата активност расте до 2023 година а след 2024 ще застудява и в края на десетилетието ни чака смразяване.
  • 4
    Винаги съм се чудел как е възможно да просъщестуваме над 2000 години при факта колко много прости хора населяват планетата и единственото нещо за което мислят е как да имат пари и да изплюят на бял свят по някое бебе.

Видеа по темата

Последни новини