Ситуацията с Ковид-19 на Балканите

На фона на наблюдаваното в повечето балкански държави ново засилване на случаите на Ковид-19 страните от региона се опитват да се справят с епидемията, насърчавайки ваксинацията и затягайки отново мерките. Следват новостите в ситуацията около коронавируса на Балканите по държави:

Гърция

Гърция въведе редица стимули за ваксинираните и ограничения за онези, които не са се подложили на ваксинация, на фона на ново нарастване на случаите в страната. Клубовете и музикалните заведения на открито ще работят само за клиенти, които са ваксинирани или преболедували Ковид-19. Същото важи и за всички заведения на закрито, ресторанти, кафенета, киносалони и театри, които се забранява да бъдат посещавани от неваксинирани или непреболедували клиенти. Маските са задължителни в театрите и киносалоните. На закритите и откритите спортни съоръжения се допускат само ваксинирани или преболедували посетители. Кафенетата, баровете и ресторантите на открито ще приемат и неваксинирани и непреболедували клиенти, като собствениците могат да определят отделни пространства за ваксинирани/преболедували и останалите клиенти. Същото се отнася и до откритите театри и концерти, където носенето на маска ще бъде задължително.

На 17 юли Гърция наложи полицейски час от 01.00 до 06.00 часа и други ограничения на турстическия остров Миконос, известен с нощния си живот, заради "тревожно" нарастване на случаите на зараза. Освен полицейския час, мерките предвиждат и 24-часова забрана за всякаква музика.

Правителството наложи и на всички служители в ресторантите и туризма да си правят редовни тестове за КОВИД-19. С това решение задължението, което досега важеше само за някои популярни туристически острови, бе разширено за цялата страна.
Снощи гръцкият парламент гласува законодателни промени, с които ваксинацията става задължителна за заетите в здравеопазването и социалните грижи.

През последните няколко дни дневните случаи в Гърция са около 3 хиляди. До момента в страната са поставени над 10 милиона дози от ваксините, като почти 4,8 милиона гърци са завършили ваксинацията.

Хърватия

Правителството на Хърватия реши да въведе задължителна имунизация в три сектора - здравеопазване, образование и социални грижи. Задължителното ваксиниране в споменантите три сектора, в които работят около 180 000 души - лекари, медицински сестри, учители, социални работници, ще започне в средата на август или началото на септември.

Междувременно хърватското адриатическо крайбрежие бе преместено от "зелената" в "оранжевата" зона на европейската карта на разпространението на КОВИД-19. Министърът на вътрешните работи Давор Божинович съобщи, че това ще доведе до нови ограничения, които ще влязат в сила от понеделник в този район.

Хърватската туристическа индустрия призова за по-стриктно прилагане на мерките срещу разпространението на Ковид-19, които според сектора са "добри, но тяхното прилагане и контрол са спорни". Мерките включват носене на предпазна маска на закрито и в обществения транспорт и забрана за събирания на над 100 души без официално разрешение. Всички участници в подобни събирания трябва да докажат, че са ваксинирани срещу Ковид-19, имат отрицателен резултат от тест или вече са преболедували инфекцията.

Албания

Албания съобщи, че около 1,6 милиона дози ваксина са били вече доставени в страната на фона на новини в албанските медии, че Албания изостава с ваксинирането и че случаите на заразяване са се удвоили. Страната обяви седмица на свободна ваксинация срещу Ковид-19 в периода от 19 до 25 юли, когато ваксини ще бъдат достъпни за всички желаещи над 18-годишна възраст.

Министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу призова гражданите да се възползват от възможността и да се имунизират, особено предвид подозренията, че Делта вариантът на коронавируса вече може да е достигнал Албания. До момента почти 1,1 милиона албанци са получили ваксина срещу Ковид-19, съобщи вчера Манастирлиу.

От 20 юли баровете и кафенетата в Албания имат разрешение да пускат музика до 23 часа, вместо до 22, но полицейският час от полунощ до 6.00 остава в сила. От 15 юни има разрешение за събиране на до 15 души на открито, а носенето на маски на закрито все още е задъжително.

Сърбия

Тенденцията на спад на случаите на Ковид-19 в Сърбия не се задържа дълго и на фона на двуцифрен брой на заразените специалистите предупреждават за нова, четвърта вълна на пандемията. Държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек обяви, че скоро ще има нов пакет мерки и стимули за ускоряване на кампанията за ваксинация.

Досега в Сърбия са изолирани осем случая на заразяване с Делта варианта на коронавируса, но реалният им брой със сигурност е по-голям, съобщи министърът на здравеопазването Златибор Лончар. Той предупреди, че пандемията няма да спре, докато не бъдат ваксинирани 70-80 процента от населението по света, като отбеляза, че в Сърбия здравните работници основателно казват, че тези, които отказват да се ваксинират, би трябвало да плащат част от разходите за лечение.

В Сърбия отново има трицифрен брой заразени от коронавирус, като най-големият проблем в момента е ниската степен на ваксинация сред младите хора. Досега в страната са ваксинирани само 17,42 процента от населението на възраст от 18 до 30 години.

Кипър

От 17 юли в Кипър с разпореждане на министъра на здравеопазването във всички държавни и частни болници се отлагат плановите операции на неспешни случаи, както и приемът на пациенти, чието състояние го позволява. Заповедта не се отнася за доболничната медицинска помощ.

Кипър отчита през последните седмици рязко нарастване на броя на новозаразените, като във вторник за първи път бяха регистрирани над 1000 случая за едно денонощие.

Босна и Херцеговина

Ваксинацията на населението в Босна и Херцеговина продължава да върви бавно, тъй като страната среща проблеми с доставките на поръчаните преди ваксини, които са платени, и сега разчита на чуждестранни дарения. В края на миналата седмица тя прие хърватско дарение от 140 000 дози на ваксината на АстраЗенека, а ЕС й дари 70 000 дози ваксини на Модерна. С тези дарения Босна и Херцеговина ще има на разположение 330 000 дози ваксини против коронавирус.

Северна Македония

В Република Северна Македония на 19 юли започна ваксинирането срещу Ковид-19 на децата от 12 до 17 години. Паралелно продължава имунизацията на възрастното население.

От министерството на здравеопазването информираха, че в страната са засечени десетина случая на Делта варианта на коронавируса, като нито един от забoлелите не е бил ваксиниран.

Епидемиологичната ситуация се преценява като стабилна, а болниците са празни.

По данни на министерството на здравеопазването на Република Северна Македония на територията на цялата държава поне една доза ваксина против коронавирус са получили 27,5 процента от гражданите

Румъния 

Румъния е използвала малко над половината от получените от Европейския съюз над 17,5 милиона дози ваксини срещу Ковид-19. Страната също така е дарила над 550 000 дози ваксина, основно на Република Молдова, и е продала 1,17 милиона дози на Дания.

От началото на ваксинационната кампания на 27 декември 2020 г. в Румъния са поставени 9 281 707 дози ваксина на 4 918 657 души, от които 4 762 837 са получили пълната схема.

Правителството си постави за цел до 1 юли да бъдат ваксинирани 5 милиона души, а до 1 септември - 10 милиона.

Ръководителят на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности в Румъния д-р Валериу Герогица съобщи, че според последни оценки на национално ниво колективният имунитет, придобит след преболедуване на КОВИД-19 или ваксинация, е около 44 процента, като в окръзите Клуж и Илфов и в град Букурещ колективният имунитет е над 60 процента.

Черна гора 

Здравните власти в Черна гора обмислят по-строги мерки след наблюдаваното засилване на случаите на новозаразените. В средата на април Черна гора започна да облекчава противоепидемичните мерки, които бяха напълно либерализирани в началото на летния туристически сезон. Заради спада на заболелите, Черна гора на практика премахна всички противоепидемични мерки с изключение на това, че за посещение на концерти, нощни клубове и други масови събирания се изисква потвърждение за ваксинация или негативен PCR тест.

Все пак, министерството на здравеопазването смята, че епидемиологичната ситуация е стабилна, със средно 30 нови случая на Ковид-19 дневно, което е между 1,5 процента и 2,3 процента от общо тестваните за коронавирус на ден. В страната не е потвърден Делта вариантът на коронавируса.

Над 35 процента от възрастното население са получили две дози от ваксина против коронавирус, а над 100 000 или 15 процента са се заразили с коронавирус. Правителството на Черна гора съобщи, че ще раздава туристически купони в размер 50 евро на всички граждани над 50 години, които са получили първа доза на ваксина против коронавирус през юли.

Турция 

Делът на позитивните случаи сред изследваните за Ковид-19 лица в Турция се е увеличил двойно през последните дни. На 10 юли положителни са се оказали пробите на 2,4 процента от всички изследвани, а на 20 юли този процент е нараснал на 4,4, показват данните на здравното министерство. Тази седмица страната отчете и 30-процентно увеличение на новите случаи на КОВИД-19 в сравнение с миналата седмица. Това съобщи в Туитър министърът на здравеопазването на страната Фахреттин Коджа и призова гражданите да не подценяват мерките за предпазване от инфекция.

Дневният брой случаи на заразените с Ковид-19 в Турция отново доближава 10 хиляди, а здравният министър предупреди, че отчетеният вчера брой е най-високият в последно време и призова за спазване на мерките и ваксинация, предаде турската частна телевизия НТВ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини