Закриха Детската литературна работилница

Изображение 1 от 4

    В продължение на две седмици в къща-музей „Георги Караславов”-Първомай се проведоха 4 занимания на Детска литературна работилница, през която преминаха над 15 деца. Те четоха и писаха, научиха много нови и интересни неща за родния град, за творците от фамилията Караславови, за историята на книгите и библиотеките, за творческото писане. Заедно с библиотекарката Емилия Ангелова те учиха и се забавляваха в най-старата съхранена жилищна сграда на територията на общината, помнеща и пазеща духа на фамилията Караславови.

    Участниците, на възраст между 9 – 12 години започнаха първата сбирка с разглеждане на къщата-музей. Запознаха се с биографията на акад. Георги Караславов, четоха неговите приказки, както и откъси и произведения на другите писатели и поети от рода. Научиха легендата за възникването на Хаджи Елес- старото име на Първомай и Дервент – първото име на днешен Дебър.

    Втората сбирка на Детската литературна работилница започна пред паметника на Георги Караславов в центъра на квартал Дебър, където децата поднесоха цветя и се поклониха пред паметта на големия творец. Участниците научиха повече за приноса на Георги Караславов в обществения и културен живот на страната. Запознаха се и с двете национални литературни награди, които се връчват в Първомай- за проза на името на Георги Караславов и за поезия на името на Слав Хр. Караславов.

    Децата разговаряха за това какво е сюжет, основна идея, тема на произведение, как се пише разказ и как една случка може да се превърне в литературно произведение. А за да бъде забавно, бъдещите творци поискаха „сладоледено междучасие“. Накрая всеки научи каква е етимологията на личното му име.

    Ден трети започна с разходка из историята на книгата и библиотеките. От рисунките по стените на пещерите, разказващи за живота на първите хора, през различните древни писма, пергамента и папирусите, откриването на хартията, ръкописите, машината на Гутенберг, та чак до електронната книга.

    Малчуганите научиха повече за професиите на  редактора, коректора, илюстратора на едно печатно издание. Те самите се опитаха да редактират и коригират готови разказчета и приказки. Най-голям интерес предизвика изработването на илюстрации. Отново четоха творби на български автори.

    Днес беше най-вълнуващото от всички занимания - закриващото работилницата. Децата разгледаха читалище „св.св. Кирил и Методий“. В заключителната част някои  от участниците  рецитираха любими стихове, а председателят на читалището Ана Сиракова връчи на всеки участник специално изработен Сертификат за участие в „Детска литературна работилница 2021”. Тя отправи покана към децата да бъдат редовни посетители на библиотеката.

    Parvomai.NET

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини