Португалия регистрира над 4 хиляди новозаразени, а надеждите за икономическо възстановяване угасват

Португалия регистрира повече от 4000 нови случая на коронавирус за последното денонощие за първи път от февруари насам, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че надеждите за стабилно, задвижвано от туризма икономическо възстановяване се изпаряват с новия ръст на инфекциите.

Броят на новите случаи нараства трайно през последните седмици, връщайки се към нивата, които бяха регистрирани за последно по време на строгия локдаун в страната.

С регистрираните вчера 4153 новозаразени общият брой на заразените с коронавируса в страната от началото на пандемията достигна 916 559 души. Броят на смъртните случаи обаче остава доста под нивата от февруари, като сега сред починалите от заразата са предимно по-млади и неваксинирани хора.

За да се справят с ръста на новите случаи властите постепенно въвеждат по-строги антиковидни мерки като нощен полицейски час. Ваксинационната кампания също бе ускорена.

Повечето случаи на новозаразени са с по-заразния вариант Делта на коронавируса, които съставляват 100 процента от регистрираните нови случаи в района на столицата Лисабон и слънчевата южна провинция Алгарве, които са по-притихнали от обикновено заради липсата на туристи.

Туристическият сектор даваше близо 15 процента от БВП на Португалия преди де се разрази пандемията, но миналата година преживя почти пълен колапс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини