1 милиард морски същества са загинали на брега на Канада по време горещата вълна

Около 1 милиард морски същества са били изпечени до смърт по северозападното тихоокеанско крайблежие на Америка  по време на рекордната гореща вълна в региона, казва морски биолог.

Бреговете на плажа Китсилано във Ванкувър, Канада, са осеяни с десетки хиляди сварени и гниещи морски животни - миди, морски звезди и охлюви, след като температурите в Британска Колумбия и Тихоокеанския северозапад разбиха рекордите в края на юни, достигайки регистриран пик от 49,6 градуса по Целзий, приблизително на 155 километра североизточно от Ванкувър в село Литън, Британска Колумбия на 29 юни, според метеорологичната служба на Канада, Environment Canada.

Крис Харли, морски биолог от Университета на Британска Колумбия, бил "зашеметен", когато открил купчини мъртви животни, след като помирисал вонята. Харли смята, че повече от милиард морски животни по крайбрежието на Морето Салиш, което се простира от Британска Колумбия до Вашингтон, може да са загинали в жегата.

Приливните животни като миди и молюски могат да издържат на високи температури само за кратък период от време, каза той. Но по време на горещата вълна тези нещастни животни може да са били изложени на топлината на брега в средата на следобеда, когато приливите са били най-ниски, задържайки ги на сушата за повече от 6 часа.

Черупчести са били зпечени изпечени живи и във Вашингтонския канал Худ, част от морето Салиш, както показва снимка на компанията Хама Хама в Instagram, а в текста ситуацията е описана като грозна.

Масовата смърт ще има временен, но значителен ефект върху качеството на водата на над 6440 км от бреговата линия на Морето Салиш, според Харли, тъй като мидите и мидите помагат за филтрирането на химикали, като излишък на азот и патогени от морска вода. Мидите също са в средата на хранителната верига, така че измирането ще окаже влияние върху способността на брега да осигурява храна за патици и морски звезди, които се хранят с мекотели.

Популациите на морските същества трябва да се възстановят след година-две, но по-честите и по-тежки горещи вълни могат да имат по-трайно въздействие върху броя им, казва Харли.

Последната гореща вълна, която уби на черупчести по този начин беше през 2019 г., когато хиляди миди бяха сготвени до смърт в залива Бодега, залив северно от Сан Франциско.

"Ако не ни харесва, тогава трябва да работим по-усилено за намаляване на емисиите и да предприемем други мерки за намаляване на ефектите от изменението на климата", казва Харли.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини