Баща и синове очакват подкрепа за еко проект

Лозан Лозев кандидатства за  безвъзмездно финансиране за отглеждане на пауловния в размер на 10 000 лева от Пощенска банка. Банката реши да отпразнува  своята 30-годишнина финансирайки зелени проекти.

Имаме 10-годишен опит в отглеждането на дръвчета от вида пауловния около Първомай, разказва Лозан Лозев. За това време сме пробвали и установили много добри практики и в момента имаме сумарно около 100 декара насаждения с гори и още около 20 декара с разсадник. Интересен факт е, че от 4 години насам сме подарили над 2000 фиданки пауловния на множество училища в Южна България, включително СУ „Проф д-р Асен Златаров“ и НУ „Христо Ботев“ в гр. Първомай.

Проектът ще бъде реализиран от Лозан, синовете му Петър и Михаил, и партньори. Ако те получат това финансиране , ще разполагат с пари за материали и работна ръка, а това би помогнало да увеличат площта на насажденията. По този начин по време на земеделския сезон те ще осигурят десетки работни места.  
Проектът помага изключително много и на природата, защото пауловнията като бързорастящ вид извлича огромни количества въглероден диоксид от въздуха бързо и се бори ефективно със замърсяването, причинено от фабриките, обяснява Лозан Лозев. Също така колкото повече гори има в една община, толкова по-рядко има проблеми с безводието и сушите, тъй като те помагат за регулацията на климата. Не на последно място след няколко години това насаждание ще предоставя и прекрасна паша за пчелите.

За да успеят и да минат на следващия етап от конкурса, Лозан и съдружниците му се нуждаят от подкрепата на много хора. Това може да стане с няколко клика – влиза се тук, клика се „гласувай“ и после се гласува с Facebook или Google акаунт – лесна и стандартна процедура, която е важна не само за кандидатите, но и за всички живеещи в общината.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Последни новини