Стив Возняк защитава правото на поправка

Често името на Apple се свързва с темата за правото на поправка, най-вече във връзка с практиките на компанията, които усложняват тези процеси. В отговор на въпрос в Cameo съоснователят на Apple Стив Возняк говори почти 10 минути за това колко е важно правото на поправка и как то се е отразило на неговия живот и основаването на технологичния гигант, предава Mobile Bulgaria.

Въпросът в Cameo е изпратен от Луис Росман, който се бори за прокарването на законодателни промени, които да осигурят правото на поправка в САЩ. В отговора си Возняк казва, че не се е ангажирал с каузата на Росман, защото е прекалено зает, но все пак го подкрепя.

"Нямаше да имаме Apple ако не бях отраснал в един много отворен технологичен свят", казва Возняк. "В онези времена, когато си купиш електорника като телевизор или радио, всяка част от платките и дизайнът бяха описани на хартия. Изцяло open source".

Във видео отговорът Возняк говори и за това колко лесна е била поправката на различни продукти и как не са били нужни технически познания за целта. Също така набляга на позитивното влияние на отворените схеми в периода, когато Apple започва работата си. Той разказва за това как в началото не е могъл да си позволи някои технологични продукти, но е било лесно да поправи, модифицира и използва по нов начин техниката, която вече е притежавал.

"Време е да признаем правото на поправка напълно", казва Возняк. "Вярвам, че компаниите го спират, тъй като им дава власт и контрол над всичко". В края на видеото Возняк задава резонен въпрос. "Това твоят компютър ли е? Или е компютърът на някаква компания? Помислете върху това. Време е да започнем да правим правилните неща".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини