Модерен младежки център ще бъде построен в Перник

Модерен младежки център ще бъде построен в Перник, съобщи общинският пресцентър. Изграждането му е по програма, изпълнявана от Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Сред иновативните дейности, които ще бъдат развивани в центъра, са училище по фолклор, с цел да се съхраняват и предават местните традиции и обичаи, кафе-библиотека с етно кът, зала за нетрадиционни изкуства като оригами, декупаж, карвинг и други. Стойността на обекта е 3,7 млн. лв.

През 2020 г. Перник бе една от четирите общини в България, които получиха финансиране за строителство на младежки центрове. Средствата са насочени към изграждането на съвременна инфраструктура и подкрепа на цялостната дейност на центъра, която включва разнообразни образователни, културни и граждански инициативи и дейности. Включително ще се работи за реинтеграция на отпадналите и застрашените от отпадане от образователната система, както и по съвместни дейности и обмяна на опит с други младежки центрове у нас. Предвижда се обмен на добри практики с младежки центрове от страните-донори и от други европейски страни.

Младежкият център ще бъде разположен в идеалния център на Перник на мястото на бившия техникум по облекло и хранене "Св. Иван Рилски", чиято сграда пострада непоправимо при земетресението на 22 май 2012г. и в момента се събаря.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини