Борисов изпрати цялата Икономическа полиция в Перник

Премиерът Бойко Борисов инспектира "Стомана" Перник и моста на АМ Струма край Дупница. Инспекция на моста е след като той бе увреден от пожара през лятото. Съоръжението вече е изцяло ремонтирано, обяви Борисов в своя "Фейсбук".

Премиерът провери и водопреносната мрежа на Перник и проследява аварии или отклонения са причината за изчезващата вода. Придружават го Николай Нанков и Емил Караниколов.

Борисов разпореди на директора на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски да възложи проверка на Икономическа полиция във връзка с кризата с водата в Перник. "Икономическа полиция цялата да дойде в Перник и всичко по трасето да бъде събрано, разпитано, документ по документ да се проверява".

Става въпрос за течовете по основния водопровод, който минава през територията на предприятието "Стомана". "Проблемът е основно в остарялата водоснабдителна инфраструктура, която не е подменяна от 1954 г.", обяснява областният управител на Перник Емил Костадинов.От ВиК Перник коментират, че "след Нова година ще имаме пълната картина какво влиза в града от язовира. След като вържем нещата тук, отиваме към Батановския водопровод. В момента само гадаем, не знаем какво влиза и какво излиза от язовира".

Борисов добави, че "на практика правим нова водопроводна система. Това повече няма да го търпя. Всичко по трасето да бъде събрано, документ по документ. Такава безогледна безотговорност, десетилетия наред".

"Емо, тебе те оставям тук, ще ти пратя още хора по водопроводите. Съответно тези подозрения, за които говорим, машината ще ги заснеме и ще видим дали проблемът е във водопровода... Караниколов остава тук, да кажат защо няма измервателни уреди на язовира и какво са взели", допълни премиерът.

Караниколов съобщи, че специализирана фирма за рехабилитация и изграждане на подземни тръбопроводи заедно с екипи на ВиК ще заснемат с робот-капсула водния цикъл под земята, за да се установи къде се губи водата и къде има течове.

Нанков докладва, че вече има командировани екипи от други ВиК дружества, които подпомагат ремонтите дейности. По инициатива на МРРБ е монтиран и спирателен кран на главния водопровод преди завод Стомана.

Питейна вода за жителите на Перник е осигурена, изпратени са два тира с минерална вода, както и водоноски. Борисов разпореди също максимално да се ускори работата и по основния ремонт и реконструкция на пречиствателната станция за питейни води на Перник, за което правителството отпусна 3,2 млн.лв.Борисов инспектира и изграждането на най-дългия пътен тунел у нас - тунел "Железница" на автомагистрала "Струма". "Уникално съоръжение, всеки 100 метра се отвоюват в планината, по осем метра на ден тунел се прави.Огромни строежи и хиляди българи работят на тях".

Нанков отбеляза, че тунел "Железница" ще бъде изграден по нов австрийски тунелен метод, по който вече са построени обекти в Европа. Целият участък е с обща дължина 2,28 км и включва обслужващ тунелен път при южния портал на тунела. Крайният срок за приключването му е 2022 г., а инвестицията възлиза на 222,4 млн. лв.

Към момента за лявата тръба на тунела е изпълнен пробив и първична облицовка на 113,10 м от общия метраж на тръбата. За дясната тръба е изпълнен пробив и първична облицовка на 101,10 м от общия метраж на тръбата.

Трасето преди тунела в посока София - Кулата е с дължина 720 м и включва също обслужващ тунелен път при северния портал на съоръжението и мост с обща дължина 515 м дясно платно и 565 м ляво платно. В участъка след тунел "Железница" към момента се разчистват площите в рамките на сервитута на пътя. Ще се изградят селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена и отводнителни съоръжения. Ще бъдат реконструирани и ще се изградят инженерни мрежи, аварийна връзка на лявото платно с път I-1 и др.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ab
    abc
    2 -2
    14:45, 26 дек 2019
    След десет години с илитератът Борисов начело на централнта власт навсякъде в страната е батак.
Последни новини