Това лято е най-слабото за последните три години, твърди управител на пицария в Бургас

През юни тази година има много по-малко клиенти в сравнение с юни 2020 г., каза пред БТА управителят на пицария "Палас" /Palace/ в Бургас Димитър Василев. По думите му миналото лято е било по-слабо от лятото на 2019 г. Сегашното обаче е най-слабото в сравнение с предните две.

Времето, през което заради мерките срещу разпространението на Ковид-19 пицарията е била затворена, се е оказало "пагубно". "Масово заведенията тук по улицата са затворени", отбеляза Василев. Той допълни, че емблематични заведения, които са от много години в Бургас, вече не работят. Повечето от тях няма да отворят повече.

Много от служителите на пицарията са се отказали изобщо да работят в тази сфера. Причината за това е най-вече в несигурността. Затова много трудно се намира и нов персонал. "Ориентират се някъде другаде, защото излиза, че е непостоянно. Никой не знае дали ноември или декември няма да се повтори същото", коментира управителят на пицария "Палас". Василев уточни, че персоналът в пицарията е почти изцяло нов. "Пуснали сме обява, но кандидатите са в пъти по-малко в сравнение с предишни години", изтъкна той. Хората, които в момента работят, са от Бургас.

Средната работна заплата на персонала в пицарията на Василев зависи от оборота. През юни е около 1000 лв., посочи той.

В сравнение с миналото лято цените са увеличени с около 20-30 стотинки при алкохола и основните ястия от пилешко, свинско. Пиците са с непроменени цени, каза още Василев.

Пицария "Палас" е получила помощ от държавата заради принудителното си затваряне по време на мерките срещу разпространението на Ковид-19 чрез програма за 75% от осигурителния стаж. "Помогна е силно казано, защото имаме много големи забавяния в плащанията", заяви Василев и допълни, че все още чака помощта от държавата за април. За другите месеци, макар и с големи закъснения, помощта е изплатена. Той изтъкна, че пицарията е подала документите си за кандидатстване за помощта навреме.

Освен това тази помощ е била крайно недостатъчна за управляваната от Василев пицария. "Като цялото държавата наистина не помогна. Особено през първото затваряне ни остави наистина", каза той. Василев се надява през юли и август пицарията да се стабилизира малко и да "стигне поне на нула".

Заради ковид кризата загубите за пицарията са огромни. Ако през есента се наложи още едно затваряне, това вече е наистина пагубно за работата й, както и за целия сектор. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини