Д-р Ерол Чинар от Златоград за КОВИД и ваксинацията

„Страшно!“. Така завеждащият Филиала за спешна медицинска помощ в Златоград д-р Ерол Чинар определя отминалата през пролетта вълна на коронавирусната инфекция. На месец екипът му се е отзовавал на повече от 160 случая на COVID-19, което за община с малко над 14 хиляди души население е изключително сериозно. „В разгара си последната вълна беше наистина страшна. Слава Богу този период отмина.“
Той споделя,че вируса го научил на  дисциплина," защото без дисциплина, без правилата, които трябва да спазваме при тази епидемия, няма да се справим с нея", категоричен е медика. На въпрос имунитет, чрез ваксина или  преболедуване е по-добре той отговаря така:
"Мнението ми е, че по принцип естественият имунитет винаги е за предпочитане, но когато става въпрос за опасна болест и човек не е сигурен, че има естествен имунитет към дадено заболяване, аз като лекар винаги предлагам втория вариант - имунизацията дава известни гаранции. На тези,които все ощ есе колебаят дали да се ваксинират той казва, че  като видим плюсовете и минусите, това важи особено за хората в напреднала възраст и със заболявания, винаги е по-добре човек да бъде една крачка пред болестта и да използва възможността, която науката дава, за да се предпази от тежко протичане на инфекцията. Т.е. правилният път е ваксинацията.
Д-р Чинар казва, че се е ваксинирал,защото работи на първа линия с вируса. " Никога човек не знае кога може да попадне в обсега на това заболяване. Бих казал, че медиците и въобще всички работещи в спешна помощ, са сред най-рисковите контингенти. Почти всички колеги, които работят на първа линия, мислят като мен. Ваксините са разрешени за употреба, в света вече са ваксинирани милиони хора. Какво по-голямо доказателство за тяхната безопасност и ефективност е необходимо,допълва още д-р Чинар.
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини