Европейските регулатори се обявиха срещу лицевото разпознаване на хора

Европейските регулатори за защита на личните данни се обявиха срещу използването на технологии за разпознаване на лица на обществени места. Така те влязоха в противоречие с предложението на Европейската комисия да се позволи прилагането на технологията за нуждите на обществена сигурност, съобщава "Ройтерс".

През април Европейската комисия предложи правила за изкуствения интелект, включително забрана за повечето видове наблюдения, в опит да установи глобални стандарти за използването ключовата технология, доминирана от Китай и САЩ.

Предложението позволява да се използват високорискови приложения за изкуствен интелект в области като миграцията и правоприлагането. Предстои то да бъде одобрено от Европейския парламент и от страните членки преди да влезе в сила.

Европейският съвет за защита на данните (EDPB) и Европейският надзорен орган по защита на данните (EDPS) предупредиха в понеделник за изключително високите рискове, свързани с дистанционната биометрична идентификация на лица на обществени места.

Те призовават за "обща забрана за използване на изкуствен интелект за автоматично разпознаване на лица, походка, пръстови отпечатъци, ДНК, глас, натискане на клавиши и други биометрични или поведенчески сигнали" на обществени места.

В общо становище двете организации настояват системите за изкуствен интелект, използващи биометрични данни за категоризиране на хора в групи въз основа на етническа принадлежност, пол, политическа или сексуална ориентация, също да бъдат забранени.

Използването на технологията за показване на човешките емоции също трябва да бъде забранено с изключение на много специфични случаи като свързаните със здравето, заявиха двата европейски регулатора.

"Общата забрана за използване на разпознаване на лица в публично достъпни зони е необходимата отправна точка, ако искаме да запазим свободите си и да създадем концентрирана около човека правна рамка за изкуствен интелект", заявиха председателите на двата европейски регулатора, цитирани от "Ройтерс".

Те подкрепиха предложението на Европейската комисия да се забрани използването на изкуствен интелект за социално оценяване, например за подбор на кандидати за работа, тъй като "е в разрез с основните ценности на ЕС и може да доведе до дискриминация".

Въпреки че становището не е обвързващо, то има тежест за комисията, страните от ЕС и Европейския парламент, добавя "Ройтерс".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Dx
    dx mdu
    0 0
    21:39, 27 юни 2021
    Играят си на доброто и лошото ченге. Мераците за следене им са големи и ще бъде прието. Слагам бас.
Последни новини