Разпознаване на лица за всички във Facebook

Социалната мрежа Facebook отвори достъпа до системата за разпознаване на лица за всички потребители. Преди това само избрани потребители можеха да използват услугата.

Разпознаването на лица се активира в настройките, след което функцията започва да изпраща известия, когато някой реши да публикува снимка. Компанията уверява, че изображенията не се прехвърлят на трети страни, а самата технология не се продава на външни фирми.

Същевременно, Facebook обяви функция, която позволява на потребителите да блокират разпознаването на техните лица в снимки, публикувани в социалната мрежа.

Технологията за разпознаване на лица, която разпознава потребителите по снимки и видеоклипове на приятели и позволява тагването им, бе въведена за избрани потребители от декември 2017 г. Сега тя ще бъде достъпна за всички, но по подразбиране е деактивирана.

През август т.г. Facebook загуби дело в Съединените щати: ищците обвиниха социалната мрежа в неправомерно събиране и съхранение на биометрични данни. Това обстоятелство накара компанията на Марк Зукърбърг да преработи функцията за разпознаване на лица.

Миналата година пък избухна скандал с аналитичната компания Cambridge Analytica, която получи данни от 50 милиона потребители на Facebook. Фирмата бе обвинена в манипулиране на президентските избори в САЩ през 2016 г. и по-конкретно, че е предоставяла услугите си на централата на Доналд Тръмп.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини