Видео показа среща на президентски секретар с бивш митничар

Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов се среща с бившия шеф на столичната митница Петко Петков в столично заведение, разговаря с него и на тръгване получава торба. Това се вижда от кадри, публикувани от сайта "Афера" на 11 юни вечерта. Срещата беше потвърдена в събота вечер (12 юни) от Петков пред бТВ, който я определи като лична и между стари приятели.

Видеата нямат звук и засега съдържанието на разговорите е неизвестно, което стана повод за интерпретации и много въпроси. Пламен Узунов не я коментира, а от президентството бяха лаконични с реакция, че не реагират на "манипулации". Като такава я определи и адвокатът на Узунов Емилия Недева пред "Дневник".

Според коментара на Петков, който има спорна репутация от работата си в митниците, в торбата, която дава имало подарък (ром и пури) за услуга, свързана с медицински проблем. Въпреки че той от години не е митнически служител, интерпретациите на срещата в някои издания са, че Петков има влияние върху промените и назначенията в митниците след като шефът им беше сменен от служебното правителство. В други, близки до бившата управляваща партия, връчването на торбата е представено директно като плик с подкуп. Сайтът "Епицентър" твърди, че в митницата в Пловдив сега е назначена на работа племенница на Петков, но информацията няма официално потвърждение. "Дневник" изпрати въпроси до митническата агенция и очаква отговор.

Срещата (според надписа на камерите) е на 19 май следобед, когато от правителствената информационно служба съобщиха, че след смяната на шефа на митниците Георги Костов с Павел Тонев (на 14 май) постовете освобождават и неговите заместници, като на техните места са назначени Лъчезар Кръстев, Павел Геренски и Румен Данев.

Официален коментар засега има само от правосъдния министър Янаки Стоилов, който в интервю за "Нова тв" в понеделник (14 юни) сутрин коментира, че е важно да не бъдат допускани "репутационни колебания" и че се надява "всичко необходимо да бъде изчистено по подходящ начин от хората, които заемат постове". Той насочи темата и към използването на тези камери и какви са те.

Срещата предизвика политически коментари само от ГЕРБ, като лидерът Бойко Борисов пред младите членове на партията оспори обявеното съдържание на торбата и заяви, че тя заминавала директно към президента Румен Радев.

Няма официална информация и дали прокуратурата ще предприеме проверка за разпространяването на видеозаписите и/или за самата среща.

Какво се знае за видеозаписите

Сайтът "Афера", който разпространи видеата, не уточнява източника им. Публикувани са общо пет видеа, защото са разделени на части.

От тях е видно, че в заведението (засега няма официално потвърждение кое е то) първо влиза Петров, който се настанява на една маса, а около час по-късно и Узунов. Според датата на камерата денят е 19 май, а срещата е след 16:30 следобед и продължава около 40 минути.

В началото на срещата Узунов премества телефоните на двамата на шкаф, отдалечен от масата. По време на разговора се вижда, че Петков му пише на два пъти нещо на лист и му го подава, а когато Узунов си тръгва, му подава хартиената торба и той поглежда какво има вътре.

От кадрите може с голяма сигурност да се твърди, че те са от камерите за видеонаблюдение на самото заведение или са монтирани в него. На едната пише, че е камера 1 (наблюдава входа), а другата - камера 6, която показва масата отвисоко.

От тях се вижда, че и заведението в тази част е празно, а записът е такъв, че трудно могат да бъдат разпознати хората на него. Преди потвърждението на Петков събеседникът му беше представян в издания като "приличащ на Узунов".

Дали някой е разпознал двамата на място и е подал информация, дали за срещата се е знаело предварително, или Узунов е под наблюдение заради разследването срещу него няма официална информация, но каквито и да са отговорите, те повдигат въпроса и за кадрите, както и предоставени или взети са от заведението.

Кой е Петко Петков

Публичната информация за бившия митничар допринася за интерпретациите за срещата с Узунов. Петко Петков е началник на Районната митническа дирекция София по времето на управлението на Иван Костов. Под шапката й са ключови управления - Кулата, Калотина, Горубляне, Суходол, Илиянци, аерогарата и Кремиковци.

Медийни публикации го свързват като близък до премиерския приятел Славчо Христов и кръга "Олимп". През 2001 година "Капитал" пише, че "той е главен герой в не една публикация за корупцията в митниците през последните три години. Появяват се информации, че Петко Петков е създал стройна система от полулегални контрабандни канали на редица стоки - като се започне от ядки и кафе и се стигне до вноса на бяла техника". Името му е включено и в акта на ревизора от Държавен финансов контрол Емил Димитров за нарушения в митниците. Историите за него и примери от управлението му на софийската митници остават в медийни публикации и няма официално завършила проверка.

Сега Петков твърди, че отдавна няма нищо общо с митниците, където не работи повече от 10 години.

Петко Петков: В плика имаше ром и пури

"Аз няма да влизам в обяснителен режим. Да ме повикат където трябва и ще дам обяснения. Но и ще си потърся правата в съда срещу всеки, който цапа името ми - моето и на моето семейство", коментира срещата Петков в събота пред "24 часа".


По-късно пред Би Ти Ви обясни, че в торбата е имало бутилка алкохол и кутия пури. Те били подарък: "Този човек ми помогна с един контакт за операция, на мен ми правиха трансплантация на черен дроб. Това е чисто морално от внимание към него, една бутилка и кутия пури."

Той твърди, че на листа е написал служебния си телефон от частна фирма, за която работи.

Обяснението на Петков защо Узунов премества телефоните им далече от масата е, че да се зареждат. Това обаче не се вижда на камерите.

Петков коментира пред медията още, че "мога да седна и с Бойко Борисов ако искам. Аз си сядам, пия си кафе, говоря си, за мен приятелството е над всичко. И ако някой търси под вола теле, просто няма да намери това теле, което търси". В материала на медията не е изяснено дали се познава с бившия премиер, или го дава само за пример.

Адвокатът на Узунов: Правят се внушения с манипулативен запис

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев от 9 май 2017 г. Бил е и министър на вътрешните работи в служебното правителство на Огнян Герджиков.

През миналата година името на Узунов нашумя, след като беше задържан по разследван за търговия с влияние, по което беше арестуван и бизнесменът Пламен Бобоков. Двамата успяха да спечелят делата, които заведоха за незаконен арест за 24 часа, като съдилищата се произнесоха, че те са задържани неоснователно и неправомерно. През март заведоха и дело срещу прокуратурата за обезщетение.

Узунов не е коментирал разпространените видеа. "Дневник" се свърза с адвоката му Емилия Недева, която заяви, че това е манипулативно разпространен запис, направен от камерите на заведение, като се цели чрез внушения да се придаде на една приятелска среща различно от истинското й съдържание.

"Пламен Узунов се е срещнал с човек, който не е на държавна служба от много години, и няма нищо уличаващо го в това. Твърдението за конспиративност е смехотворно, като се има предвид, че мястото е публично и че посещенията в това място очевидно добре се документират. Като адвокат и правозащитник бих попитала собственика на заведението, записите от чиито камери са предоставени за обслужване на тази манипулация, дали камерите му са поставени с цел охрана, или за регистриране и разпространяване на епизоди от личния живот на посетителите. Колко са законни действията му и какви са мотивите да предоставя записите извън целите, за които те се правят", коментира още Недева.

Към камерите насочи и правосъдния министър в интервю пред "Нова тв" с думите "никой не попита за какво служат тези камери, няма никакъв личен живот, поставям въпрос, на който журналистите трябва да изискват отговор". Той заяви, че не познава Петков и не може да коментира неговата репутация.

"Правителството трябва да следва основното мото, обявено при назначаването му - да се води от принципите на почтеност и прозрачност. За мен е важно това правителство да се отличи рязко от предишното и други преди него и е важно да не се допускат репутационни колебания", каза Стоилов.

Борисов: Не виждаш ли, че не дрънка шише вътре

От бившата управляваща партия и лидерът й Бойко Борисов (за когото през миналата година бяха разпространени серия записи и снимки) коментираха най-бързо и с охота темата.

Борисов лично я повдигна в живо излъчване във фейсбук на поредна среща с младежите на ГЕРБ (този път по повод рождения му ден) в неделя, като похвали Тома Биков, че добре реагирал за Узунов. В събота вечер един от най-активните представители на ГЕРБ постави серия въпроси за срещата, включително "има ли нужда да коментирам на какво прилича този сюжет".

"Не питаме нищо сложно. Кадрите са красноречиви. Възможно ли е да са обсъждали назначения в областните администрации, защото всички помним как Узунов води първото съвещание на областните управители, към които като президентски съветник няма никакво отношение. И за това, и за още много други въпроси, президентската институция дължи отговори", коментира също Александър Иванов от ГЕРБ, цитиран от "Медиапул".

В неделя Борисов обясни направо, че "Какъв ром, какви пури? Не виждаш ли, че не дрънка шише вътре" (на видеото не се чува звук - бел.ред.) Той коментира още, че тези, които са работили в служби, знаят - първото, като отидат някъде, да махнат телефоните. "Единият идва конспиративно, гледа, после пак идва, гледа, пишат си бележки. Проверява дали дрънчи и на другия ден торбите заминават вероятно към Радев. Там са назначенията."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ду
    Дунарума
    1 0
    20:13, 14 юни 2021
    Това са то новите лица поставени от Радев! Какъвто президента такива са и съветниците му и такава ще ни е държавата!
Последни новини