Нова стратегическа концепция на НАТО, на фокус новите технологии, Русия и Китай

Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО ще обсъдят следващата седмица в Брюксел стратегическата концепция за дейността на пакта в следващото десетилетие. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на срещата на върха.

Той отбеляза, че въпросите за отношенията с Русия и Китай ще бъдат съществена част от дневния ред. По неговите думи двете страни извършват действия в ущърб на международния правов ред.

Столтенберг потвърди готовността за ново заседание на Съвета НАТО-Русия, но отбеляза, че засега Москва не дава отговор и изрази надежда за скорошна промяна. Според него е необходимо бъдещият договор за контрол над въоръжаването да включва новите военни средства, както и към него да се присъедини Китай. С превръщането си в световна сила Китай поема и световни отговорности, отбеляза той.

Генералният секретар добави, че в досегашната стратегическа концепция на НАТО, приета преди десетина години, Китай дори не се споменава, а въпросът за отраженията върху сигурността на измененията в природата е засегнат бегло. По неговите думи новата концепция трябва да отчете промяната в поведението на Москва, както и нововъзникналите заплахи.

Столтенберг съобщи, че на срещата на върха ще бъде разгледан също въпросът за Афганистан, включително за управлението на летището в Кабул след изтеглянето на съюзническите сили. Участниците ще приемат решения за подобряване на отбранителните способности в Космоса и онлайн. По неговите думи е важно НАТО да може по-добре да съгласува и подготвя военен отговор на електронни удари, както и да продължи да прилага най-нови технологии.

Ще бъдат обсъдени възможностите за допълнително взаимодействие с ЕС в областта на сигурността, ще бъдат приети решения за обединяване на силите за съвместни технически разработки и научни изследвания в отбраната с общо финансиране. Участниците ще приемат решения за повишаване на защитата на важна инфраструктура и на снабдителните вериги.

По думите на Столтенберг от срещата може да се очакват решения за подобряване на политическата съгласуваност между съюзниците. Той отбеляза, че 80 на сто от гражданите на страните от НАТО подкрепят алианса, а от 2014 г. насам военните разходи в тези държави са нараснали с 260 милиарда долара.

Попитан за отражението от управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, генералният секретар заяви, че последните четири години са показали устойчивостта на НАТО. Връзката между съюзниците е по-силна от отделните личности. Винаги ще има различни политици в 30-те държави от алианса, но устойчивостта на НАТО се основава на нуждата на съюзниците от сигурност, обобщи Столтенберг. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини