16 °C

МО: Пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 е загинал

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия. Информацията съобщиха от Министерството на отбраната.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Министерството на отбраната изказва съболезнования на роднините и близките на пилота. Поклон пред светлата му памет!

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Бе
  Бен Гън
  4 -10
  20:16, 10 юни 2021
  Ползваме руски летящи щайги ,обслужвани и ремонтир... Виж коментара
  • Бе
   Бен Гън
   0 -1
   10:41, 11 юни 2021
   Имаш грешка,оня с присадената коса Ненчев,него трябва да търсят отговорен ,защото вместо руснаците ,да ги ремонтират,той възложи това на не лицензирана фирма от Полша,и ето какъв е резултата.На всичкото отгоре, онзи ден ,съдът го оправда.Жалко за пилота и семейството му.Поклон.
 • 2
  Ме
  Метъл
  6 0
  21:52, 10 юни 2021
  Идиот си и си плод на пиянска чекия.
 • 3
  No
  Nostradamus
  7 -1
  22:37, 10 юни 2021
  Дали е случайно, че самолетът се разби точно ден, след като Румен Петков от АБВ поиска да търсим съдебна отговорност от правителството на САЩ и в частност от Локхийд Мартин за закъснението при доставката на първите два Ф-16? Както се разбра две правителства са знаели, че Ф-16 няма да бъдат доставени по график. А и заводът май още не е построен. Дали е случайно, а?
 • 4
  Ko
  kovo
  2 0
  09:31, 11 юни 2021
  И кой ще понесе отговорност за смъртта на пилота? Това не е скучайно събитие - не го е ударил гръм! Има наблюдаващи, които трябва да следят за учебното занятие и да предупредят за непредвидени обстоятелства! Жалко за пилота и семейството му!
Последни новини