Излезе докладът за катастрофиралия МиГ-29 от разследването на "Военна полиция"

Приключи разследването на Служба "Военна полиция" по авиоинцидента със самолет МиГ-29 на 9 юни 2021 г. по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - "Шабла 2021", съобщава МО.

Отделът за разследване на авиационни произшествия е оформил в доклада си три основни версии за причините, довели до авиоинцидента, като посочва една от тях за най-вероятна.

ПЪРВА РАБОТНА ВЕРСИЯ: ОТКАЗ НА АВИАЦИОННАТА ТЕХНИКА В ПОЛЕТ.

ВТОРА РАБОТНА ВЕРСИЯ: РАЗРУШАВАНЕ НА ИЗТРЕБИТЕЛЯ ИЛИ ПОРАЗЯВАНЕ НА ПИЛОТА ОТ ОСКОЛКИ ВСЛЕДСТВИЕ РАЗРИВА НА РАКЕТАТА

ТРЕТА РАБОТНА ВЕРСИЯ: СРЕЩА НА САМОЛЕТА С ВОДНАТА ПОВЪРХНОСТ ВСЛЕДСТВИЕ НА ЗАГУБА НА ПРОСТРАНСТВЕНА ОРИЕНТАЦИЯ ОТ ЕКИПАЖА.

На основание §1 т.2. от Допълнителните разпоредби на НАРЕДБА № Н-2 от 3 май 2012г. за разследване на авиационни произшествия с военни въздухоплавателни средства, комисията класифицира авиационното събитие като „КАТАСТРОФА“.

Непосредственаа причина:
Среща на въздухоплавателното средство с водната повърхност.

Основна причина:
Загуба на пространствена ориентировка от екипажа при нощни полети над море.

Съпътстващи причини:

  1. Неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила. Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака.
  2. Особености на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори.
  3. Неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака.

Министърът на отбраната има готовност да предостави изготвения доклад от Военна полиция на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До 3 - 4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация.

Началникът на отбраната е заповядал да се оцени степента на приложимост на регламентиращите документи, касаещи летателната дейност във ВВС при съществуващите ограничения на летателен ресурс. Изпълнени са необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.

Изготвеният доклад за развитието на ситуацията при катастрофата на самолет МиГ-29 на Отдела за разследване на авиационни произшествия в Служба "Военна полиция" е публикуван ТУК.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    34
    345
    1 -1
    22:59, 14 юли 2021
    Свален със Стрела 2М.
Последни новини