Американците са спечелили от биткойн над 4 млрд. долара през 2020 г.

Интересът към биткойн, най-голямата криптовалута по пазарна стойност, нарасна през последната година.

Известни инвеститори, включително Стенли Друкенмилър и Пол Тюдор Джоунс, закупиха дигиталната валута, докато компании като Square, Tesla и MicroStrategy също добавиха биткойни към финансовите си баланси и баланса си и заедно с мнозина институционални инвеститори и търговци на дребно започнаха да участват на криптопазарите, съобщава бизнес телевизия CNBC.

В резултат на това много американци спечелиха. Инвеститорите в САЩ са реализирали около 4,1 млрд. долара печалби от инвестиции в биткойн през 2020 г., според нов доклад на софтуерната компания Chainalysis.

Това е повече от три пъти повече от печалбите в биткойни, постигнати в следващата класирана държава - Китай, където инвеститорите са спечелили 1,1 милиарда долара от подобна търговия, установи Chainalysis.

Въпреки че в исторически план Китай е с един от най-големите обеми на трансакции с криптовалути, съобщава Chainalysis, американските борси са отчели "огромен приток" през 2020 г.

"От предишни изследвания знаем, че нарастват институционалните инвестиции в криптовалути, особено при американските институционални инвеститори, които работят с големи количества криптовалути и са натрупвали биткойни през последната година“, посочи пред CNBC Ким Грауер, директор на изследването в Chainalysis.

В допълнение, "печалбите в САЩ дойдоха най-вече към края на годината и следователно подозираме, че много институционални търговци, които отговарят на този профил, са спечелили, тъй като цената на биткойна се повиши в края на 2020 г.".

Биткойн достигна рекорден връх от около $ 29 000 в края на декември 2020 г., според CoinMarketCap, но по-рано през годината падна под ниво от $ 4000.

"Очакваме ценовото възходящо рали в края на 2020 г. да е накарало много от тези инвеститори да са реализирали печалбите, които са постигнали по-рано през годината“, каза Грауер.

След Китай инвеститорите в Япония са спечелили следващата най-крупна сума около 929 милиона долара от търговия с биткойн. Следват британските инвеститори с реализирана печалба за 829 млн. долара, руските с 632 млн. долара и германските инвеститори с печалба за 607 млн. долара.

Биткойн достигна рекорден връх от над 64 000 долара през април тази година, но последва сриване на цените през май.

По време на търговията в сряда биткойнът поскъпна с около 7% към 36 000 долара като реакция на решението на Салвадор да се превърне в първата държава, която прие водещата криптовалута като законно платежно средство.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини