Кунчев: Темпът на ваксинацията е бавен, трябва да се ускори

През последните два дни заболямостта от COVID-19 у нас е под 60 на сто хиляди. Ако се запази така на 14 дневна база, никоя страна няма основание да има претенции към българските граждани, които пътуват зад граница. 

Рано е да се премахнат маските на закрито, ако останат данните така, се върви към премахване на маските на открито при струпване на хора, заяви доц. Ангел Кунчев по бТВ. 

Основният причинител на последната вълна беше британският вариант на коронавируса, досега не сме засекли бразилския и индийския вариант. Над 2000 са случаите на индийския във Великобритания, това ни притеснява, каза още експертът. 

Затварянето на областни градове според мен беше излишна мярка, коментира КПП-тата между областите миналата година доц. Кунчев. Идеята е да се учим от грешките, няма нищо лошо да се направи ревизия, каза още той. 

Населението в България е застаряло, а здравословното състояние на това население е лошо, обясни той високата смъртност на заразени с коранавирус в страната. 

Спортното министерство настояваше да има повече публика по стадионите, социалното - да се плаща на по-малко хора, нормално, всеки си защитава неговите интереси, обясни Кунчев дали са взимани политически решения в противовес на мнението на експертите. 

Когато се пишеше националния ваксинационен план, изчетохме всички планове в западните страни, 60% от тях работеха така, както у нас, обясни той. Насищането в България с ваксини е достатъчно голямо. Няма друга европейска страна, в която да решите да се имунизирате и да отидете, и да имате такъв избор. Няма друга такава. Имам обаждания от колеги и познати, които планират да се върнат у нас, за да се ваксинират“, каза Кунчев. 

„В следващите шест месеца имаме две задачи – да направим честни избори и да възобновим ваксинацията, защото темпът е бавен“, каза главният държавен здравен инспектор.  

Хората се страхуват, колебаят се, слушат глупости, четат неща в социалните мрежи, които ги плашат. Истината е, че ако си имал шанса да не се срещнеш с този вирус досега и имаш четири вида ваксини, и не се ваксинираш – това е тотална безотговорност, категоричен е доц.  Кунчев. 

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    Хах
    2 -2
    10:07, 1 юни 2021
    Умре
  • 2
    Чи
    чисто математически
    2 0
    11:43, 1 юни 2021
    повече ваксинирани. по- голям процент.
    • За
      за пари става въпрос
      3 -1
      11:44, 1 юни 2021
      винаги за пари. винаги. винаги. винаги.
  • 3
    Да
    да
    1 0
    14:00, 1 юни 2021
    На туй нещо трябва със закон да му забранят да се появява по медиите.За пари и майка си и татко си е готов да продаде.Пък и чувам чв въпреки голямото рипане още не се бил ваксинирал
Последни новини